Οι περισσότεροι παιδίατροι συμφωνούν ότι είναι πολύ πιο ασφαλές για τα νεογέννητα μωρά και τα βρέφη να κοιμούνται σε περιβάλλον ελεγχόμενο από το κλίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μέρη όπως η Ελλάδα, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι καταπιεστικές και ο ξεκούραστος ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος.

Και για έναν καλό νυχτερινό ύπνο η ρύθμιση της θερμοκρασίας στο βρεφικό δωμάτιο είναι «κλειδί». Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το ιδανικό κλίμα για να κοιμηθεί ήρεμο για περισσότερη ώρα το μωράκι σας (κι εσείς μαζί!).

Γιατί είναι ωφέλιμος ο κλιματισμός σε ένα βρέφος;

Τα μικρά βρέφη είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην υπερθέρμανση, καθώς δεν μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με τον ίδιο τρόπο που μπορούν οι ενήλικες. Αυτή η μειωμένη ικανότητα να ρυθμίζουν την εσωτερική τους θερμοκρασία καθιστά τα μωρά πιο ευαίσθητα στο θερμικό εξάνθημα, στη θερμική εξάντληση, ακόμη και στη θερμοπληξία.

Κάποιοι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι ένα κλιματιζόμενο υπνοδωμάτιο μπορεί να βοηθήσει ένα βρέφος να κοιμηθεί άνετα και να μειώσει τον κίνδυνο Αιφνίδιου Θανάτου (SIDS). Από την άλλη πλευρά, ένα δωμάτιο που είναι πολύ κρύο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία του σώματος του μωρού σας και να το κάνει να κρυώσει.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε το μωρό σας ασφαλές και άνετο όταν χρησιμοποιείτε air-condition ή cooler στο βρεφικό δωμάτιο:

Ιδανική θερμοκρασία και θέση μονάδας κλιματιστικού

Οι αλλαγές στην εξωτερική θερμότητα και υγρασία μπορεί να επηρεάσουν την ψύξη του AC ή του cooler σας, με αποτέλεσμα το βρεφικό δωμάτιο να κρυώσει ή να ζεσταθεί πολύ γρήγορα, και να καταστεί άβολο για το μωρό σας. Επομένως, διατηρήστε τη θερμοκρασία σε μια άνετη ρύθμιση, που δεν είναι πολύ κρύα ή πολύ ζεστή, μεταξύ 23 και 26 βαθμών Κελσίου.

  • Εάν χρησιμοποιείτε AC, ρυθμίστε το χρονόμετρο για τη διάρκεια που χρειάζεται για να κρυώσει το δωμάτιο. Εάν το AC σας δεν έχει ενσωματωμένο χρονόμετρο, χρησιμοποιήστε ένα ξυπνητήρι για να σας το υπενθυμίσει. Εάν δεν έχει ένδειξη θερμοκρασίας, κρατήστε ένα θερμόμετρο στο δωμάτιο για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία.
  • Εάν χρησιμοποιείτε cooler, αφήστε ένα παράθυρο ή μια πόρτα μερικώς ανοιχτό για να επιτρέψετε τη διέλευση του αέρα – ειδικά σε υγρό καιρό. Καθώς το cooler εξατμίζει το νερό για να «ρίξει» τη θερμοκρασία, αυξάνει την υγρασία στον αέρα. Σε ένα κλειστό δωμάτιο, η υγρασία συνεχίζει να ανεβαίνει και τελικά η ψύξη θα σταματήσει. Αυτό μπορεί να φέρει μια σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, κάνοντας το δωμάτιο ζεστό και κολλώδες.

Τι άλλο πρέπει να προσέχετε αν χρησιμοποιείτε AC ή cooler στο βρεφικό:

  • Μην εκθέτετε το μωρό σας απευθείας σε ρεύμα κρύου αέρα από το AC ή το cooler
  • Ντύστε το μωρό σας με ελαφριά βαμβακερά ρούχα και βάλτε μια κουβέρτα κάτω από τους αγκώνες για να μην του καλύψετε το πρόσωπο.
  • Κάντε τακτικά σέρβις του AC ή του cooler για καθαρή και αποτελεσματική ψύξη
  • Διατηρήστε το μωρό σας καλά ενυδατωμένο, καθώς η χρήση AC μπορεί να στεγνώσει το δέρμα του
  • Μην πηγαίνετε το μωρό σας σε ζεστό μέρος αμέσως μετά την έξοδο από ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο
  • Πριν ανάψετε το κλιματιστικό στο αυτοκίνητό σας, καθαρίστε το