Επιπλέον τέσσερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύθηκαν σε μία εβδομάδα στη χώρα μας, καθώς από επτά πλέον έχουν επιβεβαιωθεί 11 περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox).

1 κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό

Τα 6 από αυτά ήταν εισαγόμενα, 4 ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και 1 κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό.

ΠΟΥ: Δύο νέοι θάνατοι από ευλογιά των πιθήκων στην Αφρική

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε δύο ακόμη θανάτους από ευλογιά των πιθήκων που καταγράφηκαν μετά την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων στις 27 Ιουνίου, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την νόσο από την αρχή του έτους ανήλθε σε τρεις. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκαν σε 9 ακόμη χώρες, εδάφη και περιοχές.
Γράφημα: BBC

Και οι τρεις θάνατοι σημειώθηκαν στην Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση.

 Ενδείξεις ότι τα συμπτώματα έχουν αλλάξει

Οι ασθενείς της ευλογιάς των πιθήκων παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με τις προηγούμενες επιδημίες στην Αφρική, διαπιστώνει μελέτη στη Βρετανία, με τους συντάκτες να ανησυχούν για ενδεχόμενη εσφαλμένη διάγνωση των κρουσμάτων.

Οι ασθενείς της πρώτης επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν πυρετό ή αίσθημα κόπωσης και πιο πιθανό να εμφανίσουν δερματικές βλάβες στον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα, έδειξε η εξέταση 54 ασθενών που επισκέφθηκαν κλινικές σεξουαλικής υγείας μέχρι τον Μάιο.

Το νούμερο αντιστοιχεί στο 60% των κρουσμάτων που είχαν επιβεβαιωθεί στη Βρετανία μέχρι εκείνο το μήνα, ωστόσο οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη ίσως δεν δίνει πλήρη εικόνα για την επιδημία, δεδομένου ότι εξέτασε μόνο ένα μέρος των ασθενών που επισκέφθηκαν κλινικές σεξουαλικής υγείας.

Η ευλογιά των πιθήκων, μια σχετικά ήπια ιογενής νόσος που ενδημεί σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, έχει προκαλέσει από τον Μάιο περισσότερα από 5.000 κρούσματα και έναν θάνατο σε άλλες ηπείρους, και κυρίως σε χώρες της Ευρώπης. Οι περισσότεροι, όχι όμως όλοι, ασθενείς είναι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Τα κρούσματα ωστόσο αυξάνονται και στην Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος πάντως αποφάσισε να μην κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.