«Summertime and the livin’ is easy…». Ακόμη και αν αυτοί οι στίχοι δεν σας είναι οικείοι, τα τραγούδια, οι ταινίες και οι σελίδες των φίλων σας στα social media διατείνονται ότι αυτό συμβαίνει το καλοκαίρι. Αλλά για μερικούς, η ζεστή περίοδος του χρόνου δεν είναι τόσο διασκεδαστική όσο θα έπρεπε κατά την κοινή πεποίθηση. Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι πολλοί άνθρωποι στις θερινές διακοπές κυριολεκτικά αρρωσταίνουν.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές αιτίες για την μιζέρια σας το καλοκαίρι:

Εποχική συναισθηματική διαταραχή

Εάν οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι μπερδεμένοι, αυτό μπορεί να σημαίνει πρόβλημα – ακόμα κι αν είναι μόνο λίγες λιγότερες (ή περισσότερες) ώρες ήλιου κάθε μέρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH) όταν οι άνθρωποι περνούν σύντομες χρονικές περιόδους όπου αισθάνονται λυπημένοι ή σαν να βρίσκονται έξω από τα νερά τους, βιώνουν εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD). Μερικές φορές, αυτές οι αλλαγές διάθεσης αρχίζουν και τελειώνουν το καλοκαίρι. Εάν δεν είστε ο εαυτός σας και είστε πολύ νευριασμένοι για να φάτε, να κοιμηθείτε ή να ακολουθήσετε τις συνήθεις ρουτίνες σας, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας για την SAD.

Το κενό προσδοκιών

Αν δημιουργήσετε κάτι στο μυαλό σας – όπως οι διακοπές – μπορεί να υπάρξει μια μικρή (ή ακόμα και μια τεράστια) αποσύνδεση μεταξύ της προσδοκίας σας και της πραγματικότητας. Αυτό το «κενό» μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση, στρες ή ακόμη και κατάθλιψη – ειδικά αν αισθάνεστε ότι είστε ο μόνος που δεν διασκεδάζει όσο αναμενόταν.

Αυτή η υπερενισχυμένη αίσθηση

Η ζωή φαίνεται πιο ζωντανή το καλοκαίρι – παιδιά φωνάζουν, πλήθη παντού, πυροτεχνήματα, μπαρ με δυνατή μουσική – ακόμα και τα ρούχα είναι «πιο ηχηρά»! Η κακοφωνία μπορεί να σας κάνει να αγχωθείτε αν είστε ήδη σε στην τσίτα ή χρειάζεστε την ησυχία σας.

Ο κακός ύπνος

Οι μεγάλες ηλιόλουστες μέρες μπορεί να σημαίνουν ότι ξυπνάτε νωρίτερα και κοιμάστε αργότερα – μια συνταγή για έλλειψη ύπνου, η οποία είναι πιο κοινή το καλοκαίρι από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Όταν δεν κοιμάστε καλά, το σώμα σας απελευθερώνει περισσότερη κορτιζόλη – δηλ. ορμόνη του στρες – η οποία μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να αυξήσει τη συναισθηματική ευαισθησία.

Καθόλου χρόνος με τον εαυτό σας

Παραδεχτείτε το, ο χρόνος με τον εαυτό σας είναι το μόνο πράγμα που σώζει τη λογική σας τις περισσότερες μέρες που πνίγεστε στη δουλειά. Και το καλοκαίρι αυτό μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα, καθώς υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες πριν τις διακοπές ενώ οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται πιο γρήγορα από τους ψύλλους στο σκύλο σας.

Όλοι εκείνοι οι τεμπέληδες

Είστε περιτριγυρισμένοι από αυτούς, σωστά; Ή τουλάχιστον έτσι νιώθετε. Εάν έχετε ευθύνες στη δουλειά και το μισό γραφείο είναι σε διακοπές ενώ εσείς ακόμα εργάζεστε, μπορεί να νιώθετε ότι δεν μπορεί τίποτα να γίνει σωστά ή γίνεται μόνο αν το κάνετε εσείς. Η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο απογοήτευσης και θυμού.

Ζήλεια για τις αναρτήσεις των διακοπών

Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό: Όλοι στα social media έχουν καλύτερη αυλή, σκύλο και γάμο από εσάς. Οπότε, φυσικά, έχουν και καλύτερες διακοπές (30 μέρες, αλήθεια;!) και καλοκαίρι. Αν ασχολείστε με τις αναρτήσεις των φίλων σας στις διακοπές, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει κατάθλιψη.

Body-Image Blues

Εάν αισθάνεστε ήδη λίγο άβολα με το σώμα σας (οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενθουσιαζόμαστε με ορισμένα μέρη του σώματός μας), τα καλοκαιρινά outfits μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε την ανάγκη να καλυφθείτε το συντομότερο δυνατό (τα τζιν παντελόνια και τα μανίκια τριών τετάρτων στις διακοπές είναι χαρακτηριστικό σημάδι).

Το περιορισμένο budget

Διακοπές, κατασκήνωση, φροντίδα παιδιών, οικογενειακές συγκεντρώσεις – το καλοκαίρι μπορεί να είναι ακριβό είτε ταξιδεύετε είτε απλώς βρίσκετε τρόπους να διασκεδάσετε τα παιδιά, ενώ εργάζεστε. Τα περιορισμένα οικονομικά μπορεί να είναι ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να λύσετε ταχυδακτυλουργικά, γεγονός το οποίο σας προκαλεί άγχος ή/και κατάθλιψη.

Φόβος και απέχθεια για την εξοχή

Εάν έχετε μεγαλώσει στην πόλη, οι διακοπές στην ύπαιθρο μπορεί να σας στρεσάρουν. Είτε αποφεύγετε καλοκαιρινές δραστηριότητες (κάμπινγκ, ψάρεμα, κολύμβηση με αναπνευστήρα, πεζοπορία, κ.λπ.) με αποτέλεσμα να απομακρύνεστε από την παρέα σας, είτε πηγαίνετε μαζί τους αλλά γίνεστε μανιακοί κάθε φορά που ένα ζουζούνι σας πλησιάζει γιατί φοβάστε ότι θα κολλήσετε τη νόσο του Lyme.

Ο χρόνος πραγματικά «πετάει»

Μερικές εποχές είναι σαν αρχή (η νέα σχολική χρονιά το φθινόπωρο) και άλλες τέλος, κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε νοσταλγία ή μελαγχολία. Για μερικούς ανθρώπους, τα καλοκαιρινά τελετουργικά – όπως για παράδειγμα το καθάρισμα του αυτοκινήτου από την άμμο και τα αξεσουάρ της παραλίας μετά τις διακοπές, είναι μια υπενθύμιση του πόσο γρήγορα μεγαλώνουν αυτοί ή τα παιδιά τους ή πόσο φευγαλέα είναι η ζωή.

Όταν το καλοκαίρι σας θυμίζει περισσότερο χειμώνα

Εάν το καλοκαίρι σας ήταν ιδιαίτερα σκοτεινό ή βροχερό – ή τόσο ζεστό που αναγκαστήκατε να κλείσετε όλες τις κουρτίνες και να περάσετε τις διακοπές σας σε ένα σκοτεινό κλιματιζόμενο «κουκούλι», αυτό θα μπορούσε να σας προκαλέσει κατάθλιψη – ειδικά αν είστε επιρρεπείς στην εποχική συναισθηματική διαταραχή που σχετίζεται με τον χειμώνα.

Ακολουθήστε το στο Google News