Ορισμένα συστατικά περιποίησης μπορούν να εφαρμοστούν άφοβα στο δέρμα κατά τη διάρκεια της ημέρας – άλφα αρβουτίνη, υαλουρονικό οξύ, νιασιναμίδη, βιταμίνη Ε είναι μερικά από αυτά (μην παραλείπετε ποτέ τη χρήση αντηλιακού μετά την κρέμα σας). Αλλά κάποια άλλα δραστικά συστατικά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, ερυθρότητα, εξανθήματα, κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα αν έρθουν σε επαφή με το ηλιακό φως. Αυτό συμβαίνει γιατί το νέο, βελτιωμένο δέρμα που ακολουθεί την εφαρμογή αυτών των συστατικών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόκλησης βλάβης από τον ήλιο και υπερμελάγχρωσης. Κάτι που αποφεύγουμε όταν τα χρησιμοποιούμε τη νύχτα, οπότε και απολαμβάνουμε μόνο τα καλά που έχουν να μας προσφέρουν.

Σε αυτό το άρθρο, θα επιστήσουμε την προσοχή σε μερικά εξαιρετικά ισχυρά δραστικά συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας που πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ρουτίνας, μετά τον σωστό καθαρισμό του δέρματος, ώστε να μπορείτε να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από αυτά.

Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ένα εκπληκτικό συστατικό που ωφελεί το δέρμα με πολλούς τρόπους – απολεπίζει, αυξάνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων, μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος, μειώνει τις εξάρσεις ακμής – έτσι καλύπτει όλα τα δεινά περιποίησης του δέρματος γενικά. Δεν υπάρχει επομένως κανένας λόγος για τον οποίο η ρετινόλη να μην είναι στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Ωστόσο, γνωρίζατε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ρετινόλη και για να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες, θα πρέπει να την χρησιμοποιείτε μόνο τη νύχτα, αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο μετά την εφαρμογή.

Tip: Πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν δερματολόγο πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος προϊόντος με βάση τη ρετινόλη για να πάρετε τη σωστή συγκέντρωση ρετινόλης για τον τύπο του δέρματός σας, διαφορετικά μπορεί να εμφανίσετε φλεγμονή και εξανθήματα.

Γαλακτικό οξύ

Είναι ένα πολύ δημοφιλές άλφα υδροξυ-οξύ (AHA) που μπορεί να μειώσει την υπερμελάγχρωση, να βελτιώσει τον τόνο του δέρματος και να εξομαλύνει την επιδερμίδα. Αυτό που κάνει επίσης είναι να συρρικνώνει την εμφάνιση των μεγάλων πόρων του προσώπου. Αν και το γαλακτικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι καλύτερο να το απλώνετε στο δέρμα όταν έχει πέσει ο ήλιος, επειδή αυξάνει την ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Γλυκολικό οξύ

Ακριβώς όπως και άλλα AHA, το γλυκολικό οξύ βελτιώνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος και απομακρύνει το ξηρό και τραχύ δέρμα, αλλά κάνει το δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο. Εφαρμόστε το βράδυ και αποφύγετε την ανάμιξη με άλλα άλφα υδροξυ-οξέα.

Έλαια προσώπου

Όσο περισσότερο διαρκεί η εφαρμογή ενός ελαίου τόσο μεγιστοποιείτε το όφελός τους, όσον αφορά τη θρέψη και την ενυδάτωση, και η νύχτα είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνουν τα έλαια προσώπου τα «μαγικά» τους στο δέρμα.

Σαλικυλικό οξύ

Η τοπική εφαρμογή σαλικυλικού οξέος, το οποίο είναι ένα βήτα υδροξυ-οξύ, βοηθά στη μείωση των εξανθημάτων ακμής, καθαρίζει τους φραγμένους πόρους και βελτιώνει την υφή του δέρματος. Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα συστατικό που χρειάζεται χρόνο για να δουλέψει κι επίσης κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο, χρησιμοποιήστε το στη νυχτερινή περιποίηση της επιδερμίδας.

Μάσκες νυκτός

Φορώντας μια μάσκα όλη νύχτα θα ξυπνήσετε με ένα καλά ενυδατωμένο, σφριγηλό και ανανεωμένο δέρμα το πρωί. Γι’ αυτό θα πρέπει να την χρησιμοποιείτε όσο παίρνετε τον νυχτερινό σας ύπνο.