Ένα πρωτοποριακό τεστ για τον καρκίνο της μήτρας θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο διάγνωσης και τις επεμβατικές διαγνωστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, με εκτιμώμενες 604.000 νέες περιπτώσεις και 342.000 θανάτους το 2020. Περίπου το 90% των νέων περιπτώσεων και θανάτων παγκοσμίως το 2020 καταγράφονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Μείωση του χρόνοι διάγνωσης

Στη Βρετανία, εάν μια γυναίκα εμφανίσει κοινά συμπτώματα καρκίνου της μήτρας – όπως μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία – υποβάλλεται σε διακολπικό υπερηχογράφημα. Εάν οι γιατροί διαπιστώσουν μια ανωμαλία στο πάχος του βλεννογόνου της μήτρας της, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε επεμβατικές εξετάσεις, όπως υστεροσκοπήσεις ή βιοψίες, οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες, αναφέρει το SKY NEWS και το αναμεταδίδει η ΕΡΤ.

«Ήταν κρίσιμο για εμάς να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις τρέχουσες μεθόδους ανίχνευσης του καρκίνου της μήτρας», δήλωσε ο καθηγητής Martin Widschwendter, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας Πρόληψης και Προληπτικού Ελέγχου στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ και το Τμήμα Καρκίνου των Γυναικών του UCL στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή η έρευνα υπόσχεται πραγματικά τη μείωση του χρόνου διάγνωσης, την παροχή μιας συγκεκριμένης διάγνωσης για όλους και τη μείωση της ανάγκης για επώδυνες και επεμβατικές παρεμβάσεις», σημείωσε η Αθηνά Λαμνήσου, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης “The Eve Appeal“.

«Πραγματικά φέρνει την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου ένα βήμα πιο κοντά», πρόσθεσε.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Oncology», διαπίστωσε ότι τα μοριακά τεστ PCR μπορούσαν να ανιχνεύσουν με επιτυχία τον καρκίνο της μήτρας.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το τεστ ήταν εξίσου αποτελεσματικό για όλες τις ομάδες – ανεξάρτητα από την ηλικία, την εθνικότητα, την προ- ή μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία, το στάδιο, τον βαθμό και τον τύπο του καρκίνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 1.288 δείγματα για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας από γυναίκες με και χωρίς καρκίνο της μήτρας, που συλλέχθηκαν από μια μεγάλη ομάδα ερευνητών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Το τεστ εντόπισε με επιτυχία και τους οκτώ καρκίνους της μήτρας σε μια ομάδα 63 γυναικών που παρουσίαζαν αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Ελάχιστες γυναίκες που δεν έπασχαν από καρκίνο έλαβαν θετική διάγνωση. Το νέο τεστ ήταν πιο ακριβές συγκριτικά με το διακολπικό υπερηχογράφημα που είχε 89% ειδικότητα.

Πηγή: in.gr