Γνωρίζατε ότι σχεδόν το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο για ανθρώπινη κατανάλωση, σπαταλάται; Έχει, μάλιστα, υπολογιστεί ότι τα απόβλητα τροφίμων συμβάλλουν στο 8% περίπου των αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο. Για να μην αναφέρουμε τους φυσικούς πόρους που σπαταλούνται μαζί με αυτό, καθώς το ήμισυ περίπου της γης και το εκπληκτικό 70% του γλυκού νερού του κόσμου χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Φυσικά, όλα αυτά δεν γίνονται στο σπίτι. Πολλά απόβλητα τροφίμων δημιουργούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς. Αλλά εκεί που μπορείτε να κάνετε τη διαφορά είναι ο χειρισμός και η αποθήκευση των προϊόντων διατροφής στο σπίτι. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να μειώσετε τη σπατάλη των τροφίμων στο σπίτι;

Μειώστε τη σπατάλη τροφίμων στην κουζίνα σας

Δείτε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την αγορά, την αποθήκευση και την κατανάλωση τροφίμων στο σπίτι, για να μειώσετε τον όγκο των αποβλήτων που παράγει η κουζίνα σας:

  1. Κάντε μια απογραφή

Κάντε απολογισμό του ντουλαπιού, του ψυγείου και του καταψύκτη σας πριν πάτε στο κατάστημα για να αποφύγετε τις υπεραγορές.

  1. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα γευμάτων

Ο προγραμματισμός μερικών τουλάχιστον γευμάτων για κάθε εβδομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι έχετε υγιεινά γεύματα. Επίσης, σας αποτρέπει από το να αγοράζετε πάρα πολλά τρόφιμα, γιατί νιώθετε ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Συντονίστε τα γεύματά σας, ώστε να μην χρησιμοποιείτε εντελώς διαφορετικά συστατικά για κάθε συνταγή. Για παράδειγμα, σχεδιάστε να φάτε μπρόκολο ως συνοδευτικό ένα βράδυ και σε κατσαρόλα το επόμενο.

  1. Αποθηκεύστε και τρώτε τα υπολείμματα με ασφάλεια

Αν πιστεύετε ότι δεν θα μπορέσετε να φάτε τα υπολείμματά σας μέσα σε τρεις ημέρες, φυλάξτε τα σε πλαστικές σακούλες τροφίμων στην κατάψυξη, τοποθετώντας ετικέτα με περιεχόμενο και ημερομηνία κατάψυξης. Διατηρήστε την κατάψυξή σας οργανωμένη, ώστε τα τρόφιμα να μην χάνονται και στη συνέχεια πετάγονται λόγω «εγκαύματος».

  1. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα κατάλληλα

Ένας από τους συχνότερους λόγους που οι άνθρωποι δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά είναι επειδή τους χαλάνε εύκολα και καταλήγουν στον σκουπιδοτενεκέ. Ξεκινήστε αγοράζοντας μόνο ό,τι μπορείτε να φάτε σε μια εβδομάδα. Αποθηκεύστε τα χόρτα με μια χαρτοπετσέτα σε ένα πλαστικό δοχείο στο συρτάρι, τις ντομάτες και τις μπανάνες στον πάγκο, τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και τα φρέσκα βότανα σε ένα ποτήρι νερό. Έχετε στη διάθεσή σας μερικά κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά σε περίπτωση που φάτε όλα τα φρέσκα προϊόντα σας πριν από την επόμενη μέρα του παντοπωλείου σας.

  1. Αγοράστε «άσχημες» τροφές

Η αγορά «άσχημης» τροφής αναφέρεται σε άμορφα ή παράξενα φρούτα ή λαχανικά. Κάποιες εταιρείες θα σας παραδίδουν «άσχημα» τρόφιμα με μηνιαία συνδρομή. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε μια σχέση με έναν παραγωγό μέσω μιας λαϊκής αγοράς, για να πάρετε στα χέρια σας κάποια «άσχημα» προϊόντα. Θυμηθείτε, μην αγοράζετε χτυπημένα ή χαλασμένα τρόφιμα.

  1. Κάντε κομποστοποίηση

Ακόμη και οι φλούδες λαχανικών δεν χρειάζεται να πάνε χαμένες. Η κομποστοποίηση στην πίσω αυλή ή στο μπαλκόνι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τα υπολείμματα τροφίμων μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής και να παρέχετε τροφή στον κήπο σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε μικρά δοχεία κομποστοποίησης που μπορείτε να κρατήσετε στο σπίτι σας.

  1. Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα δημιουργικά

Βρείτε έξυπνους τρόπους να χρησιμοποιήσετε τα υπολείμματά σας αντί να πετάτε φαγητά που δεν είναι φρέσκα. Τα υπολείμματα και οι φλούδες λαχανικών μπορούν να γίνουν ζωμός σούπας. Τα μήλα ή τα βατόμουρα που είναι μαλακά μαγειρεύονται τέλεια σε πλιγούρι βρώμης. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε μπαγιάτικο ψωμί για να φτιάξετε κρουτόν ή στρώσεις αυγών. Τα ελαφρώς μαραμένα λαχανικά είναι υπέροχα για την παρασκευή σούπας. Οι μαραμένες πατάτες μπορούν επίσης να γίνουν πεντανόστιμες τηγανητές.