Καθώς τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν μειωθεί αισθητά στα περισσότερα μέρη, πολλές από τις συστάσεις για τις μάσκες (όπως για χρήση τους σε εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και σχολεία) έχουν ανακληθεί. Αλλά καθώς οι μάσκες εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές στα ΜΜΜ, τα ταξί, τα φαρμακεία και αλλού, μπορεί να αισθάνεστε σύγχυση σχετικά με το πότε και πού (ακόμα και αν) πρέπει να φοράτε μάσκα στο μέλλον.

Αν και θα θέλαμε οι οδηγίες για τις μάσκες να είναι τόσο πρακτικές όσο και σταθερές, δεν οι ειδικοί δεν θα μπορούσαν να πάρουν μια απόφαση που να είχε αυτά τα χαρακτηριστικά λόγω της δυναμικής του ιού. Ήδη, με την πτώση της θερμοκρασίας το περασμένο 15ήμερο τα νέα κρούσματα, οι εισαγωγές και οι θάνατοι από Covid-19 σημείωσαν αύξηση, ενώ την εμφάνισή τους έκαναν και τα πρώτα κρούσματα γρίπης. Κι όλα αυτά ενώ είμαστε ακόμη στην έναρξη του φθινοπώρου, με τους επιδημιολόγους να εμφανίζονται προβληματισμένοι για την μεταδοτικότητα τριών νέων παραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον.

Σε αυτό το σημείο της πανδημίας, επισημαίνουν οι ειδικοί, πέραν των συστάσεων που έχουν καθολική ισχύ θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον ατομικό κίνδυνο που διατρέχετε για να αποφασίσετε πότε οι μάσκες θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμες.

Τι πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη όταν αποφασίσετε; Εδώ είναι οι μεταβλητές που μπορεί να σας οδηγήσουν να αποφασίσετε να φορέσετε μια μάσκα ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύσταση:

Πότε πρέπει να φοράτε μάσκες

*Εάν δεν είστε πλήρως εμβολιασμένοι

Εάν δεν έχετε εμβολιαστεί πλήρως —με τρεις δόσεις εμβολίου mRNA όπως το Pfizer ή το Moderna, ή μια δόση Johnson & Johnson συν ένα ενισχυτικό ενός από τα εμβόλια mRNA— είναι σημαντικό να φοράτε μάσκα.

*Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει ανοσοκαταστολή ή μια πάθηση υγείας

Εάν παίρνετε φάρμακα που αμβλύνουν την επίδραση του εμβολίου ή εάν έχετε έναν ηλικιωμένο γονέα ή κάποιον στον κύκλο σας που είναι ανοσοκατεσταλμένος, πρέπει να φοράτε μάσκα.

*Εάν βρίσκεστε σε πολυσύχναστο περιβάλλον – ειδικά σε εσωτερικούς χώρους

Όσο περισσότεροι άνθρωποι γύρω σας – ειδικά άτομα των οποίων την κατάσταση εμβολίου δεν γνωρίζετε – τόσο πιο σημαντική μπορεί να γίνει η προστασία που προσφέρουν οι μάσκες. Για παράδειγμα, οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι χαμηλού κινδύνου, αν και το να είσαι σε εξωτερικό χώρο μέσα σε πλήθος, όπως σε μια συναυλία, θα έκανε ευκολότερη τη μετάδοση της COVID. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε τα μεγάλα πλήθη σε εσωτερικούς χώρους, έως ότου ο ρυθμός μετάδοσης πέσει και πάλι κάτω από το 1.

*Εάν οι υψηλές συγκεντρώσεις κρουσμάτων είναι κοντά σας

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τον τρέχοντα αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή σας και το συνολικό ποσοστό μόλυνσης στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε το τρέχον επίπεδο κινδύνου εκεί που βρίσκεστε, προτού αποφασίσετε εάν θα φορέσετε ή όχι μάσκα.

*Εάν έχετε συμπτώματα

Εάν έχετε αναπτύξει τυπικά συμπτώματα Covid-19, όπως βήχα ή πονόλαιμο, πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις και να φορέσετε τη μάσκα για να αποφύγετε τη διάδοση της ασθένειάς σας σε άλλους.

*Εάν δεν θέλετε να αρρωστήσετε

Για πολλούς ανθρώπους, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν φέρει μείωση στα κρυολογήματα, τη γρίπη και άλλες καθημερινές ασθένειες. Εάν είστε ένας από αυτούς, ίσως θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνεχίσετε να φοράτε μάσκες για την προστασία σας σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και μετά την υποχώρηση της πανδημίας κορωνοϊού.