Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι ενοχλητικοί, ειδικά αν είναι ιδιαίτερα έντονοι, μακροχρόνιοι ή συχνοί. Ωστόσο, οι ημικρανίες ξεπερνούν κατά πολύ τον πονοκέφαλο, καθώς μπορεί να γίνουν απίστευτα επώδυνες και εντελώς εξουθενωτικές. Ενώ διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία σας, υπάρχουν επίσης πράγματα που μπορούν να την προκαλέσουν ή ακόμα και να την επιδεινώσουν. Σε αυτά συγκαταλέγονται και οι διατροφικές σας συνήθειες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutritional Neuroscience.

Ημικρανίες από έλλειψη βιταμινών

Στην έρευνα, οι 1.838 από τους 8.953 συμμετέχοντες που είχαν συμμετάσχει στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής από το 1999-2004 ήταν άτομα που αντιμετώπιζαν ημικρανίες. Λαμβάνοντας υπόψη πιθανές μεταβλητές, οι ερευνητές ανέλυσαν τα διαθέσιμα δεδομένα για να βρουν συνδέσεις μεταξύ της διατροφής και των περιπτώσεων σοβαρών πονοκεφάλων όσο και ημικρανιών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο ήπιος, μέτριος και σοβαρός υποσιτισμός συνδέθηκε με τους πιο έντονους πονοκεφάλους πιο συχνά.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι τα άτομα που αντιμετώπιζαν σοβαρούς πονοκεφάλους, στερούνταν βιταμινών και θρεπτικών συστατικών όπως διαιτητικές ίνες, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, σελήνιο, κάλιο και μαγνήσιο, καθώς και βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12. , βιταμίνη C και βιταμίνη Κ.

Προκαλούνται από το χαμηλό σάκχαρο;

Οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αν κάποιος παραλείπει γεύματα ή μεσολαβούν πολλές ώρες ανάμεσα στα γεύματα ή κόβει μεγάλες ομάδες τροφίμων, ειδικά τους υδατάνθρακες, αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια σε ορισμένες βιταμίνες (κυρίως τις βιταμίνες Β) και το μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση πιο σοβαρών ημικρανιών.

Πώς θα ανακουφιστείτε

Μερικές χρήσιμες πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα στην περίπτωση ημικρανίας, περιλαμβάνουν:

  • Πιείτε άφθονο νερό: Η χρόνια αφυδάτωση πρόκειται για μια κοινή αιτία των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Για αυτό και η κατανάλωση άφθονου νερού μέσα στην ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την εμφάνισή της. Ταυτόχρονα, όταν είστε αφυδατωμένοι μπορεί να νιώσετε έντονη ευερεθιστότητα που θα κάνει τα συμπτώματά σας μόνο χειρότερα.
  • Σβήστε τα φώτα: Το φως και οι δυνατοί ήχοι μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο της ημικρανίας. Χαλαρώστε σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο ή δοκιμάστε να κοιμηθείτε αν μπορείτε.
  • Δοκιμάστε τη θεραπεία θερμοκρασίας: Εφαρμόστε ζεστές ή κρύες κομπρέσες στο κεφάλι ή το λαιμό σας. Οι παγοκύστες προκαλούν ένα παροδικό μούδιασμα που μπορεί να μειώσει τον πόνο ενώ οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να χαλαρώσουν τους τεντωμένους μύες. Τα ζεστά ντους ή τα μπάνια μπορεί να έχουν παρόμοια δράση.
  • Πιείτε ένα ρόφημα με καφεΐνη: Σε μικρές ποσότητες, η καφεΐνη από μόνη της μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της ημικρανίας στα αρχικά στάδια.