Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην θεραπεία της λευχαιμίας, έκαναν Κινέζοι επιστήμονες αναπτύσσοντας μια νέα δυνητική θεραπεία για την συγκεκριμένη πάθηση, που σκοτώνει κάθε χρόνο, περίπου 300.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε  στο περιοδικό «Science Translational Medicine», έδειξε ότι η έγχυση νανοσωματιδίων που φέρουν ένα συγκεκριμένο γονιδιακό τμήμα, θα μπορούσε να «καθαρίσει» αποτελεσματικά αυτά τα καρκινικά κύτταρα του αίματος σε ένα ζωικό μοντέλο.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ένας μη φυσιολογικός μεταβολισμός της κυτταρικής ενέργειας συνδέεται με τη λευχαιμία, αλλά δεν είναι σαφές ποια είναι η αιτία και οι συνέπειες.

Αλλαγές στον μεταβολισμό

Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Xinua, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Jinan στην επαρχία Guangdong της νότιας Κίνας, ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές στο μεταβολισμό ώθησαν τα φυσιολογικά βλαστικά κύτταρα που παράγουν αίμα, να μετατραπούν σε κύτταρα που προκαλούν τη λευχαιμία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια της έκφρασης ενός microRNA που ονομάζεται miR-31-5p άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα χρησιμοποιούν την ενέργεια, παράγοντας έναν μεταβολίτη που ονομάζεται φουμαρικό οξύ και ο οποίος οδήγησε στην ανάπτυξη της λευχαιμίας.

Τα microRNA είναι μια κατηγορία μικρών μονόκλωνων μη κωδικών RNA που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα φάρμακο που αποτελείται από νανοσωματίδια τα οποία ενθυλακώνουν αυτό το κομμάτι του microRNA. Το φάρμακο ανέστειλε την εξέλιξη της νόσου της οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας σε ποντίκι στο οποίο οι επιστήμονες είχαν μεταμοσχεύσει ανθρώπινα λευχαιμικά κύτταρα, χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Yan Daoguang, καθηγητής μοριακής βιολογίας όγκων στο Πανεπιστήμιο Jinan που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι η μελέτη βοήθησε στην επέκταση της κατανόησης των μηχανισμών προέλευσης των καρκινικών κυττάρων του αίματος και πρότεινε μια νέα επιλογή για τη θεραπεία της λευχαιμίας.