Λένε ότι το κρύο σφίγγει το δέρμα. Στην περίπτωση της δικής σου επιδερμίδας, όμως, οι χαμηλές θερμοκρασίες έρχονται με αίσθημα «τραβήγματος», ξηρότητα, θαμπάδα και – κυρίως – κοκκινίλες και ερεθισμούς. Έχουμε κακά και καλά νέα: από τη μία, είναι αδύνατον να αποφύγεις πλήρως τους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως το κρύο, την υγρή εξωτερική ατμόσφαιρα και το ξηρό περιβάλλον που δημιουργεί στο σπίτι η χρήση κλιματιστικού. Όμως ακολουθώντας τα σωστά βήματα και χρησιμοποιώντας προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για την προστασία από τους ερεθισμούς, μπορείς να απολαύσεις λαμπερή επιδερμίδα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δώσε έμφαση στον καθαρισμό

Δε νοείται σωστή περιποίηση της επιδερμίδας, χωρίς τον καλό καθαρισμό της. Ξεκίνα και κλείσε την ημέρα σου με ένα απαλό προϊόν, όπως η Erycalm Lotion, που είναι ιδανική για την απομάκρυνση των ρύπων και του μακιγιάζ. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα καθαρισμού, απαλύνει και ανακουφίζει το δέρμα χωρίς να αφήνει καμία αίσθηση τραβήγματος. Μεγάλο plus και το γεγονός ότι καθαρίζει τέλεια πρόσωπο, μάτια και χείλη, χωρίς να χρειάζεται τρίψιμο, ενώ δεν απαιτεί ούτε ξέβγαλμα, αφού έχει μελετηθεί ειδικά για να μην προκαλεί ξηρότητα και να επαναφέρει το pH του δέρματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Κύριο ενεργό συστατικό της είναι το καταπραϋντικό εκχύλισμα αλόης, ενώ δεν περιέχει αλκοόλη, σαπούνι, χρώματα ή αλλεργιογόνους παράγοντες – για αυτό και είναι κατάλληλη ακόμη και για τον καθαρισμό της βρεφικής επιδερμίδας, όπως αποδείχθηκε μέσα από αυστηρούς ελέγχους και όλα τα γνωστά tests αλλεργίας.

Κράτησε τη θερμοκρασία χαμηλά

Είναι απολύτως φυσιολογικό όταν η θερμοκρασία πέφτει να λαχταράς ένα καυτό μπάνιο και να ανεβάζεις αντιστοίχως τη θερμοκρασία του νερού με το οποίο ξεπλένεις το πρόσωπό σου. Όμως το πολύ ζεστό νερό αφυδατώνει το δέρμα, αυξάνοντας μακροπρόθεσμα τους ερεθισμούς, αλλά και καθιστώντας το πιο διαπερατό σε μικρόβια και ιούς. Επομένως, κράτησε τα πράγματα δροσερά – ή έστω… χλιαρά.

Πόνταρε στο «Less is More»

Είναι μάλλον προφανές ότι η εντατική ενυδάτωση θα πρέπει να γίνει προτεραιότητά σου για να βοηθήσεις την επιδερμίδα σου να αντιμετωπίσει τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Όμως, αν έχεις την τάση να εμφανίζεις ερεθισμούς, δεν αρκεί να εφαρμόζεις ευλαβικά την ενυδατική σου κρέμα: είναι απαραίτητο να επιλέξεις και ένα προϊόν με όσο το δυνατόν λιγότερα και πιο αγνά συστατικά, που σέβονται τις ιδιαίτερες ανάγκες του προσώπου σου.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η Dermagor Erycalm Crème, με την ειδικά σχεδιασμένη σύνθεσή της με σιλανόλες υαλουρονικού οξέος, έλαιο πυρήνων βερίκοκου και λιποαμινοξέα και την ευχάριστη υφή της που απορροφάται άμεσα, χωρίς να αφήνει πίσω της λιπαρότητα.

Οι σιλανόλες υαλουρονικού οξέος έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς αναστέλλουν την παραγωγή των ουσιών που προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, ενώ παράλληλα ενυδατώνουν ενεργά, αυξάνοντας την κυτταρική διαίρεση. Παράλληλα, αυξάνουν τους ινοβλάστες που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Βαθιά ενυδατικό και προστατευτικό ρόλο διαδραματίζει και το έλαιο πυρήνων βερίκοκου που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε – γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες – αλλά και σε πολύτιμα λιπαρά οξέα, που δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα, αυξάνοντας τη στεγανότητα της κεράτινης στοιβάδας και την ενυδάτωση και επιταχύνοντας την αναδόμηση. Από την πλευρά τους, τα λιποαμινοξέα διατηρούν και επαναφέρουν το φυσιολογικό pH της επιδερμίδας.

Η απαλή, αλλά ισχυρή σύνθεσή της, την καθιστά ιδανική τόσο για καθημερινή χρήση, ως την κύρια ενυδατική για την ευαίσθητη επιδερμίδα σου, όσο και για την αντιμετώπιση των τυχόν ερεθισμών. Συγκεκριμένα, η Dermagor Erycalm Crème μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση ερυθημάτων εξ επαφής προσώπου και σώματος ή εκείνων που έχουν προκύψει από δερματολογικές θεραπείες, laser, peeling και ξύρισμα, αλλά ακόμη και των παρατριμμάτων που εμφανίζει η βρεφική επιδερμίδα.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, ξεκίνησε τη ρουτίνα περιποίησής σου καθαρίζοντας τα μάτια, το πρόσωπο, τα χείλη και τον λαιμό σου με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με τη λοσιόν. Στη συνέχεια, εφάρμοσε την Erycalm Crème. Όταν υπάρχει ερύθημα, δώσε έμφαση στις ερεθισμένες περιοχές, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα με απαλές κινήσεις δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Μην ξεχνάς το αντηλιακό σου

Μπορεί ο ήλιος να έχει κρυφτεί πίσω από τα σύννεφα, όμως η ακτινοβολία του εξακολουθεί να ταλαιπωρεί το δέρμα σου, και ας μην το καταλαβαίνεις. Ακόμη και στη διάρκεια του χειμώνα, έχει τεράστια σημασία να εφαρμόζεις καθημερινά το αντηλιακό σου, στο πρόσωπο, τον λαιμό και τα αυτιά σου, ειδικά αν τυχαίνει να έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα. Διάλεξε κάποιο προϊόν με απαλή σύνθεση και σχετικά χαμηλό δείκτη προστασίας. Στη συνέχεια, όσο ο καιρός θα φτιάχνει, τόσο θα ανεβάζεις κι εσύ το SPF.