Εκτάκτως την Παρασκευή με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Ανακαλύπτουμε τα μυστικά του Αγίου Ορους, μέσα από μια πρωτότυπη σειρά, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ», αποκλειστικά για τους αναγνώστες των ΝΕΩΝ.

Μην χάσετε τον δεύτερο τόμο: Μονή Σταυρονικήτα.

Σπάνιες φωτογραφίες από τα ιερά κειμήλια και τους κρυμμένους θησαυρούς.

Βυζαντινά αυτοκρατορικά έγγραφα, θαυματουργές εικόνες και χειρόγραφα, για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

Ενας εκδοτικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, αποκλειστικά στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.

Η Μονή Σταυρονικήτα, πρόκειται για τον δεύτερο σταθμό της σειράς «Αγιον Ορος. Μια Επίγεια Αγγελική Πολιτεία», που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, σε επιμέλεια του παλαιογράφου Αγαμέμνονα Τσιλίκα, αποκλειστικά για τους αναγνώστες των ΝΕΩΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά συνοδεύεται από μια πρωτοτυπία: η φωτογράφηση στις Μονές του Αγίου Ορους, με τον φακό του Γιάννη Γιαννέλου, έγινε αποκλειστικά για την εφημερίδα, οπότε οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους θησαυρούς του Αγίου Ορους μέσα από πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποτυπώνει τη μοναστική πολιτεία σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης και τις σπάνιες φωτογραφίες θα ανακαλύψουν, εκτός άλλων, βυζαντινά αυτοκρατορικά έγγραφα, πολύτιμες εικόνες  και χειρόγραφα που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σειρά έχουν οι μονές, Παντοκράτορα, Κουτλουμουσίου και Εσφιγμένου, που χαρακτηρίζονται επίσης από πλούτο κειμηλίων και σπάνιων ευρημάτων λόγω της μακράς ιστορίας τους. Με τον τρόπο αυτό οι αναγνώστες μπορούν να κρατήσουν στη βιβλιοθήκη τους έναν τόμο με τεκμήρια, τα οποία απηχούν την παράδοση στη χερσόνησο του Αθω, αλλά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι μονές κατάφεραν να επιβιώσουν.

Η Ιερά Μονή Σταυρονικήτα

Βρίσκεται στο μέσον περίπου των ανατολικών ακτών της χερσονήσου του Αθω, μεταξύ των Ιερών Μονών Ιβήρων και Παντοκράτορος. Πρόκειται για τη μικρότερη σε μέγεθος Μονή του Αγίου Ορους και στέκεται σε ψηλό απόκρημνο βράχο πάνω από τη θάλασσα με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Η Μονή, που κατέχει τη δέκατη πέμπτη θέση στην ιεραρχία των είκοσι αγιορείτικων μονών, είναι αφιερωμένη στον Αγιο Νικόλαο και γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.

Η γνωριμία με τη Μονή Σταυρονικήτα επιχειρείται μέσω της σύντομης παρουσίασης της ιστορίας της, της περιγραφής του κτιριακού της συγκροτήματος, των εξαρτημάτων και των ιερών κειμηλίων της με την πνευματική και καλλιτεχνική τους αξία, όπως τα έργα του περίφημου ζωγράφου της Κρητικής Σχολής, Θεοφάνη. Η αδελφότητα της Ι. Μονής μαζί με τους αρμόδιους κρατικούς υπηρεσιακούς παράγοντες μερίμνησαν για τη συντήρηση και την ανακαίνιση του ζωντανού αυτού μνημείου που στέκει πάνω στα βράχια ως φωτεινός φάρος της ιστορικής συνέχειας του μοναχισμού.

Κυρίως, όμως, τα θησαυρίσματα της Ι. Μονής Σταυρονικήτα αποκαλύπτουν μια σύγχρονη κοιτίδα της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως, όπου η πνευματική εμπειρία της εν Χριστώ ζωής, η αδελφοσύνη, η ηθική ανάταση, ο ασκητισμός και ο ανθρωπισμός βρίσκουν την υψηλότερη έκφρασή τους και μας μυούν σε μια άλλη προσέγγιση της ανθρώπινης ζωής.

Ακόμη

Μαγειρεύοντας με ΤΑ ΝΕΑ

Γιορτινό τραπέζι

-Ορεκτικά, κυρίως πιάτα και ευφάνταστα γλυκά!

-Πεντανόστιμες και πρωτότυπες συνταγές!

-Με QR code στο κάτω μέρος κάθε συνταγής, ώστε να μπορείτε να δείτε όλες τις συνταγές στην οθόνη σας!

Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και καρύδια, σαλάτα με μήλα, μεγάλο μπουρέκι με κεφαλοτύρι στον φούρνο. Σούπα με κολοκύθα και καρότο, ψαρονέφρι με κάστανα και πατάτες ογκρατέν. Ριζότο με μανιτάρια, πάβλοβα, πουτίγμα με άρωμα εσπεριδοειδών. Σοκολατένιος κορμός με λευκή σοκολάτα, και πολλές ακόμη πεντανόστιμες και πρωτότυπες συνταγές!

Δεν υπάρχει πιο ωραία εικόνα από την οικογένεια και τους φίλους γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι.

Αυτές τις γιορτές δεν χρειάζεται να ανοίξετε κανένα σημειωματάριο για να βρείτε συνταγές. Πλέον κρατάτε στα χέρια σας ένα τεύχος αφιερωμένο στο μενού του τραπεζιού των γιορτών. Από πρώτα και κυρίως πιάτα αλλά και γλυκά, γιατί θέλουμε το σπίτι μας να μοσχοβολά με αρώματα και γεύσεις. Η σωστή προετοιμασία και οργάνωση στην κουζίνα είναι το παν, για να μην σας πιάσει ο πανικός και τρέχετε την τελευταία στιγμή.

Ετσι διαλέξτε αυτές που σας ταιριάζουν, για να οργανώσετε τέλεια το τραπέζι σας.

Και

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

-Μαρία Μπεκατώρου

«Ευτυχισμένος είσαι όταν χαίρεσαι με τα λίγα»
Η παρουσιάστρια του «The Chase» στο «
MEGA» υποδέχεται τη νέα χρονιά με άκρως εορταστική διάθεση!

 

-J2US

Ο μεγάλος τελικός του Σαββάτου θα έχει πολλές εκπλήξεις!

Θα είναι όλοι εκεί!

 

-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Λίτσα Πατέρα

Αναλυτικές προβλέψεις για τη νέα χρονιά!

 

-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μελίνα Ασλανίδου

Εχω υπάρξει αρραβωνιασμένη

 

-Πάνος Κιάμος – Κατερίνα Λιόλιου

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στο «Σπίτι με το MEGA»

 

 

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια,

κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!