Αισιόδοξα είναι τα νέα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, το Νοσοκομείο Barts και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ, καθώς σε έρευνά τους χρησιμοποίησαν έναν νέο τύπο αξονικής τομογραφίας για να φωτίσουν μικροσκοπικά οζίδια σε έναν ορμονικό αδένα για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) με την αφαίρεσή τους. Τα συγκεκριμένα οζίδια ανακαλύπτονται σε ένα στα είκοσι άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δημοσιευμένη στο Nature Medicine, η έρευνα «λύνει» ένα ζήτημα εξήντα ετών σχετικά με τον τρόπο ανίχνευσης των οζιδίων που παράγουν ορμόνες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Σάρωση για την θεραπεία της υπέρτασης

Στην μελέτη συμμετείχαν 128 άτομα, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι η υπέρτασή τους (υψηλή αρτηριακή πίεση) προκλήθηκε από μια στεροειδή ορμόνη, την αλδοστερόνη.

Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: Μειώστε την με την διατροφή DASH

Μέσω της σάρωσης διαπιστώθηκε ότι στα δύο τρίτα των ασθενών με αυξημένη έκκριση αλδοστερόνης, ότι προέρχεται από ένα καλοήθη οζίδιο σε ένα μόνο από τα επινεφρίδια, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια.

Για την σάρωση χρησιμοποιήθηκε μια δόση μιας ραδιενεργής χρωστικής που κολλάει μόνο στο οζίδιο που παράγει αλδοστερόνη. Η σάρωση ήταν τόσο ακριβής όσο η παλιά εξέταση καθετήρα, αλλά γρήγορη, ανώδυνη και τεχνικά επιτυχημένη σε κάθε ασθενή.

Ο καθηγητής Morris Brown, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Ενδοκρινικής Υπέρτασης στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτά τα οζίδια που παράγουν αλδοστερόνη είναι πολύ μικρά και παραβλέπονται εύκολα σε μια κανονική αξονική τομογραφία.

Όταν λάμπουν για λίγα λεπτά αποκαλύπτονται ως η προφανής αιτία της υπέρτασης, η οποία συχνά μπορεί στη συνέχεια να θεραπευτεί. Μέχρι τώρα, το 99% δεν έχει διαγνωστεί ποτέ λόγω της δυσκολίας και της μη διαθεσιμότητας των εξετάσεων. Ας ελπίσουμε ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει».

Πώς επηρεάζει η αλδοστερόνη

Στα περισσότερα άτομα με υπέρταση, η αιτία είναι άγνωστη και η πάθηση απαιτεί θεραπεία με φάρμακα για όλη την ζωή.

Προηγούμενη έρευνα από την ομάδα στο Πανεπιστήμιο Queen Mary ανακάλυψε ότι στο 5-10% των ατόμων με υπέρταση, η αιτία είναι μια γονιδιακή μετάλλαξη στα επινεφρίδια, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων της στεροειδούς ορμόνης, της αλδοστερόνης.

Η αλδοστερόνη προκαλεί τη συγκράτηση του αλατιού στο σώμα, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

Οι ασθενείς με υπερβολικά επίπεδα αλδοστερόνης στο αίμα είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία με τα συνήθως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την υπέρταση και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.