Οι γιατροί που κόπιασαν για να αποκτήσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος στις ΗΠΑ μπορεί ξαφνικά να νιώσουν αποκαρδιωμένοι: μια μηχανή πέρασε τις εξετάσεις, έστω και οριακά, χωρίς να έχει πατήσει ποτέ της στη σχολή.

Το ChatGPT της αμερικανικής Open AI είχε ήδη περάσει τις πτυχιακές εξετάσεις Νομικής Σχολής στις ΗΠΑ και τώρα άγγιξε τη βάση και στις εξετάσεις USMLE, τις Εξετάσεις Ιατρικής Άδειας στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: ChatGPT: Πώς μπορεί να σας βοηθήσει στην δουλειά σας;

O φωτεινός παντογνώστης, ένα «μεγάλο γλωσσικό μοντέλο» που διδάχθηκε με υλικό από το Διαδίκτυο ώστε να απαντά και να γράφει κάθε είδους κείμενα, αποτέλεσε εξάλλου τη βάση για τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνει η Microsoft στη μηχανή αναζήτησης Bing.

Οι επιδόσεις του

Ερευνητές του Χάρβαρντ και της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Ansible Health αναφέρουν στο PLoS Digital Health ότι ζήτησαν από το ChatGPT να απαντήσει τις περίπου 350 ερωτήσεις των τριών τεστ USMLE, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη βιοχημεία μέχρι τον διαγνωστικό συλλογισμό και τη βιοηθική.

Ορισμένες ερωτήσεις ζητούσαν απλώς την απάντηση του εξεταζόμενου και άλλες ήταν πολλαπλών επιλογών, με ή χωρίς αιτιολόγηση, αναφέρει η δρ Τίφανι Κουνγκ σε ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης.

Το ChatGPT πέτυχε σκορ 52,4% έως 70%, κοντά στο ποσοστό του 60% που είναι η χονδρικά η βάση, αναφέρει η AnsibleHealth σε ανακοίνωσή της.

Το 95,6% των απαντήσεων ήταν σχετικές με το ερώτημα, ενώ στο 89% το σύστημα παρήγαγε «πρωτότυπες, μη προφανείς και κλινικά βάσιμες» απαντήσεις.

Επίσης το ChatGPT ξεπέρασε σε επιδόσεις το PudMedGPT, ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που ειδικεύεται στο στις βιοϊατρικές επιστήμες, το οποίο δεν ξεπέρασε σε βαθμολογία το 51%.

«Η επίτευξη βαθμολογίας πάνω από τη βάση σε αυτές τις διαβόητα δύσκολες και εξειδικευμένες εξετάσεις, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη βοήθεια, σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο ορόσημο για την ωρίμανση της κλινικής τεχνητής νοημοσύνης» γράφουν οι ερευνητές.

Χρησιμοποίησαν εξάλλου και οι ίδιοι το ChatGPT για να συντάξουν τη μελέτη: «Αλληλεπιδράσαμε με το ChatGPT σαν να ήταν συνάδελφος μας, ζητώντας του να συνθέσει, να απλοποιήσει και να προσφέρει αντεπιχειρήματα στο προσχέδιο της μελέτης μας. Όλοι οι συντάκτες της ομάδας εκτιμήσαμε πολύ συμβολή του ChatGPT».