Ηλίας Πετρόπουλος: Τα Μικρά Ρεμπέτικα

Μια συλλεκτική έκδοση, για το ρεμπέτικο τραγούδι, που εξαντλήθηκε στα βιβλιοπωλεία.

Η ιστορία, οι ρεμπέτες και οι αυθεντικοί στίχοι από 220 κορυφαία ρεμπέτικα μεγάλων δημιουργών όπως ο Τσιτσάνης και ο Βαμβακάρης.

Mε σχέδια του Αλέκου Φασιανού

Στην Ελλάδα, και ιδιαιτέρως, στην εποχή του Εμφύλιου Πολέμου (1946-1949), όλα τα λαϊκά στρώματα τραγούδησαν κάποια ιδιόρρυθμα τραγούδια, γεμάτα παράπονο και πάθος, και έρωτα και πίκρα, τραγούδια μελαγχολικά που διηγόντουσαν τα παθήματα των ασήμαντων ανθρώπων. Τα τραγούδια αυτά τα ονομάζουν ρεμπέτικα τραγούδια. Μετά το 1950 τα ρεμπέτικα τραγούδια γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, και, ταυτόχρονα, γρήγορη ποιοτική πτώση. Τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι τα τραγούδια του ελληνικού υποκόσμου. Ακριβέστερον, ρεμπέτικα τραγούδια είναι τα τραγούδια των ρεμπέτηδων. Τους ρεμπέτες τους λένε και μάγκες. Είναι πολύ δύσκολο να δοθεί ο ορισμός του ρεμπέτη, ή μάγκα. Γενικά, θα μπορούσε να πει κανένας ότι ο ρεμπέτης (ή μάγκας) είναι ένας άνθρωπος που ζει με ιδιόρρυθμο τρόπο έξω από την συνηθισμένη κοινωνική ροή.

Ο Hλίας Πετρόπουλος προσπαθεί να δώσει μία συνοπτική θεώρηση του ρεμπέτικου τραγουδιού. Να μιλήσει με λίγα λόγια για το ποιόν των ρεμπέτηδων αλλά και για το νόημα των ρεμπέτικων τραγουδιών.

Οσον αφορά στους πρώτους δίνει μια πολύ ζωντανή περιγραφή του ποιος θεωρούνταν κάποτε ρεμπέτης. Ο ρεμπέτης λέγονταν και μάγκας κι ήταν ο άνθρωπος που ζούσε έξω από τις αποδεκτές κοινωνικές φόρμες.

Οι ρεμπέτες πρωτοπαρουσιάστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, λίγο μετά την επανάσταση του ‘21. Η αύξηση του πληθυσμού στην πρωτεύουσα και η μείωση του αγροτικού πληθυσμού στις επαρχίες σήμανε αυτόματα και την ενδυνάμωση του υποκόσμου.

Οι ρεμπέτες μιλούσαν τη δική τους αργκό, πλούσια σε εκφράσεις. Τα ρεμπέτικα τραγούδια έχουν στίχους με λέξεις παρμένες από την κοινή λαϊκή γλώσσα και την αργκό.

Κάθε ρεμπέτικο τραγούδι είναι ωστόσο μια ενότητα μουσικής, ποιήσεως, χορού και συνάμα φορέας διαφόρων πληροφοριών για την εποχή κατά την οποία γράφτηκε (κοινωνιολογικές, λαογραφικές κ.τ.λ.)

Ο Ηλίας Πετρόπουλος (1928-2003) ήταν ερευνητής, μελετητής του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας, δημοσιογράφος, σκιτσογράφος, φωτογράφος και συλλέκτης. Ηταν ο πρώτος (ερασιτέχνης) λαογράφος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε συστηματικά με το θεωρούμενο ως κοινωνικό περιθώριο, στο πλαίσιο του ευρύτατου γνωστικού αντικειμένου που ο ίδιος αποκαλούσε

«λαογραφία του άστεως». Κατέγραψε, ανέλυσε και διέσωσε τεκμήρια για πρόσωπα και πράγματα περιφρονημένα από την κυρίαρχη ιστορική αφήγηση και από τα συντηρητικά ελληνικά πανεπιστήμια του καιρού του. Εζησε από κοντά ρεμπέτες, αλήτες, μάγκες, πόρνες και ομοφυλόφιλους, φυλακισμένους, συμμορίτες και καταδιωκόμενους, αλλά και ποιητές, πεζογράφους, ζωγράφους και καλλιτέχνες που συχνά στάθηκαν αφορμή για άρθρα και βιβλία του.

Aκόμη

Αριστοτέλης

ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ

Ο τρίτος τόμος του αξεπέραστου έργου του οικουμενικού φιλοσόφου για την ηθική, την αρετή και τη δικαιοσύνη.

Πώς όριζε ο Αριστοτέλης την ηθική; Γιατί πίστευε ότι η καλή ζωή είναι η ευτυχισμένη ζωή; Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας;

Η κορυφαία μορφή της αρχαίας ελληνικής σκέψης ορίζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις, ενώ απαντά στο διαχρονικό ερώτημα πώς επιτυγχάνεται ο ευτυχισμένος βίος.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις.

Την έκδοση ανέλαβε, με μνημειώδη απόδοση στη νέα ελληνική και εκτενέστατο σχολιασμό, ο αείμνηστος καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Λυπουρλής.

Τα «Ηθικά Νικομάχεια» ανήκει στις πραγματείες εκείνες που περιστρέφονται ζητήματα ηθικής. Ο Αριστοτέλης επιχειρεί να ορίσει την έννοια της αρετής που ταυτίζεται με την έννοια του αγαθού. Ο Αριστοτέλης διακηρύσσει πως ο αγαθός και ενάρετος βίος είναι ο ευτυχισμένος βίος. Και ποια είναι η αρετή για τον Αριστοτέλη; Είναι προϊόν και αποτέλεσμα συντονισμένης νοητικής διαδικασίας και ενεργητικής πράξης που επιλέγεται ελεύθερα από το άτομο.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Αριστοτέλης πραγματεύεται και άλλες πολύ σημαντικές θεωρητικές έννοιες, όπως η δικαιοσύνη. Δεν είναι τυχαίο πως η διάκριση των εξουσιών στα πάσης φύσεως πολιτειακά συστήματα, έχουν τη βάση τους στον Αριστοτέλη και στο εν λόγω σύγγραμμα.

Μαζί

Οι Μικρές μας Πατρίδες: Δυτική Μακεδονία

Καστοριά – Γρεβεβά – Κοζάνη – Φλώρινα

Της Εφης Γρηγοριάδου

Ενα λαογραφικό ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό, τα έθιμα και τη γαστρονομία του Προμαχώνα του Ελληνισμού.

Μακεδονία. Ενα ταξίδι σε μια περιοχή με πολυκύμαντη ιστορία, ανεκτίμητη προσφορά και ξεχωριστό ρόλο. Ενα ταξίδι στον πολιτισμό. Πάνω απ’ όλα ένα ταξίδι στους ανθρώπους. Σε αυτό το ταξίδι συναντήσαμε ανθρώπους με ψυχική ανάταση, ευαισθησία και καλλιέργεια με μία διαφορετική γεύση και διάθεση για ζωή.

Η έκδοση είναι μια μικρή συνεισφορά να διατηρήσουμε την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά και ταυτότητα.

Ακόμη

Ενα τετρασέλιδο ένθετο για τον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και τις απαντήσεις τους.

Και

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Αντζελα Δημητρίου

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο «Σπίτι με το Mega» η καταξιωμένη τραγουδίστρια φωτογραφίζεται με την εγκυμονούσα κόρη της.

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΚ!

Σταύρος Νιάρχος – Ντάσα Ζούκοβα

Στο Σεν Μόριτζ με την Ολυμπία και τον σύντροφό της

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΚ!

Κωνσταντίνος Αλέξιος

Ο γιος του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ ζευγάρι με την Πόπι Ντελεβίν

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ

Δέσποινα Βανδή – Μελίνα Νικολαΐδη

Στα παρασκήνια του «J2US»

Ιορδανίδης – Νεοφύτου

Τρυφερά στιγμιότυπα στη Μάνη

-Αγαπημένοι σταρ σε καθημερινές στιγμές

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Ηθικά Νικομάχεια #3»: €0,70 , «Τα Μικρά Ρεμπέτικα »: €0,70 & «Δ. Μακεδονία»: €0,50)

Ακολουθήστε το στο Google News