Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ»

Ανακαλύπτουμε τα μυστικά του Αγίου Ορους.

«ΤΑ ΝΕΑ», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ», φωτογράφισαν τα ιερά κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας αποκλειστικά για τους αναγνώστες τους.

Αυτή την εβδομάδα: Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Ενα φωτογραφικό ταξίδι στα ανεκτίμητα ιερά κειµήλια:

Τα εντυπωσιακά κτίρια, τα χαρακτικά της αγιορείτικης πινακοθήκης

και η ιστορική βιβλιοθήκη με τα πολύτιμα χειρόγραφα.

Για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

Ενας εκδοτικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, αποκλειστικά στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ».

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Αγίου Oρους. Πρόκειται για ένα επιβλητικό βυζαντινό και μεταβυζαντινό αρχιτεκτονικό συγκρότημα που ορθώνεται αγέρωχο σε ύψος 330 μέτρων στην άκρη μιας βραχώδους γρανιτένιας βουνοσειράς. Η Μονή, γνωστή και ως Σιμωνόπετρα, κατατάσσεται δέκατη τρίτη στην ιεραρχική κατάταξη των είκοσι αθωνικών μονών και εορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου τη Γέννηση του Ιησού Χριστού.

Η Σιμωνόπετρα έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα τολμηρότερα οικοδομήματα του Μεσαίωνα στο Aγιον Oρος. Πράγματι, το επταώροφο πυργωτό οίκημα στέκει επί μιας πυργωτής βάσης και μόνο δέος προκαλεί σε όποιον την αντικρίζει. Η βαθιά αίσθηση ότι η Σιμωνόπετρα ισορροπεί μεταξύ ουρανού και γης ως το ζωντανό πνεύμα του Αγίου Oρους, που εκτείνεται στα πέρατα της οικουμένης, εντυπώνεται σε κάθε επισκέπτη ή προσκυνητή. Oντως, η Μονή στέκει αγέρωχη σαν μια «πόρτα» πάντα ανοιχτή προς τον ουρανό και με τα «παράθυρα» στραμμένα προς τον κόσμο. Στέκει σαν φάρος στην τρικυμισμένη θάλασσα στηρίζοντας, με τις αέναες λυτρωτικές προσευχές των μοναχών της, την ειρήνη και την αγάπη μέσα στον κόσμο.

Αυτή την αγιοσύνη της Σιμωνόπετρας υπέρ της ζωής και της σωτηρίας του κόσμου επιχειρεί να αναδείξει και να υπενθυμίσει το παρόν τεύχος μέσω μιας πρωτότυπης φωτογραφικής παρουσίασης. Η σύντομη ιστορική αναδρομή, το κτιριακό συγκρότημα και τα ιερά κειμήλια, θησαυρίσματα και πολύπαθη βιβλιοθήκη αναδεικνύουν το μεγαλείο του παρελθόντος το οποίο συναντάται με τη ζωντανή παρουσία και τη σπουδαία προσφορά της Σιμωνόπετρας στην Ορθοδοξία.

Aκόμη

Αριστοτέλης

ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ

Ο έκτος τόμος του αξεπέραστου έργου του οικουμενικού φιλοσόφου για την ηθική, την αρετή και τη δικαιοσύνη.

Πώς όριζε ο Αριστοτέλης την ηθική; Γιατί πίστευε ότι η καλή ζωή είναι η ευτυχισμένη ζωή; Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας;

Η κορυφαία μορφή της αρχαίας ελληνικής σκέψης ορίζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις, ενώ απαντά στο διαχρονικό ερώτημα πώς επιτυγχάνεται ο ευτυχισμένος βίος.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις.

Την έκδοση ανέλαβε, με μνημειώδη απόδοση στη νέα ελληνική και εκτενέστατο σχολιασμό, ο αείμνηστος καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Λυπουρλής.

Τα «Ηθικά Νικομάχεια» ανήκει στις πραγματείες εκείνες που περιστρέφονται ζητήματα ηθικής. Ο Αριστοτέλης επιχειρεί να ορίσει την έννοια της αρετής που ταυτίζεται με την έννοια του αγαθού. Ο Αριστοτέλης διακηρύσσει πως ο αγαθός και ενάρετος βίος είναι ο ευτυχισμένος βίος. Και ποια είναι η αρετή για τον Αριστοτέλη; Είναι προϊόν και αποτέλεσμα συντονισμένης νοητικής διαδικασίας και ενεργητικής πράξης που επιλέγεται ελεύθερα από το άτομο.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Αριστοτέλης πραγματεύεται και άλλες πολύ σημαντικές θεωρητικές έννοιες, όπως η δικαιοσύνη. Δεν είναι τυχαίο πως η διάκριση των εξουσιών στα πάσης φύσεως πολιτειακά συστήματα, έχουν τη βάση τους στον Αριστοτέλη και στο εν λόγω σύγγραμμα.

Mαζί

National Geographic Traveller

Ταξιδεύουμε μέσα από τις σελίδες του εμβληματικού περιοδικού σε:

· Τόκιο: Εξερευνήσετε τις αντισυμβατικές περιοχές της πιο εκκεντρικής μεγαλούπολης στον κόσμο

· Βιετνάμ

· Σάντα Λουτσία: Στη γη της αφθονίας και της περιπέτειας

· Πίτσμπουργκ: Η ατσάλινη πόλη της Αμερικής

· Από άκρη σε άκρη: Προβηγκία

· Προσωπικός ξεναγός: Καουνάς

· Σαββατοκύριακο στην… Τενερίφη

· Μένουμε Ελλάδα: Λέσβος

· Διαμονή: Μαρακές

· Γεύσεις: Τρόντχαϊμ

· Τι να φάτε στην… Άκκρα

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Ηθικά Νικομάχεια #5»: €1,00  «Ιερά Μονή Ξηροποτάμου»: €0,90)