Οι άυπνες νύχτες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για άσθμα στους ενήλικες, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η ανεπαρκής ξεκούραση τροφοδοτεί τη γενετική ευαισθησία στη δυνητικά θανατηφόρα πνευμονοπάθεια.

Τα ευρήματα βασίζονται σε ανασκόπηση εκατοντάδων χιλιάδων μεγαλύτερων Βρετανών που παρακολουθήθηκαν για σχεδόν εννέα χρόνια.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι τόσο ο ύπνος όσο και οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο άσθματος.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Το σχήμα της επηρεάζει την λειτουργία της

Δηλαδή, ο συνδυασμός κακού ύπνου με υψηλή γενετική ευαισθησία θα οδηγούσε σε υπερδιπλάσιο κίνδυνο.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της έρευνας

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι ένα υγιές μοτίβο ύπνου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος σε άτομα με υψηλή γενετική ευαισθησία κατά 37%. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ένα υγιές μοτίβο ύπνου θα ωφελούσε τον έλεγχο της επίπτωσης του άσθματος ανεξάρτητα από τις γενετικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες δηλώνει ότι δεν ξεκουράζεται ή δεν κοιμάται αρκετά. Το άσθμα είναι μακράν η πιο συχνή αναπνευστική διαταραχή. Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από άσθμα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργίας της Αμερικής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 455.405 μέλη μιας τεράστιας βάσης δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με το DNA και την υγεία τους. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι μεταξύ 38 και 73 ετών όταν εγγράφηκαν μεταξύ 2006 και 2010.

Τους ρώτησαν σχετικά με τη διάρκεια του ύπνου, την αϋπνία, το ροχαλητό, την υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν χαρακτηρίζονταν ως «πρωινός τύπος» ή «νυχτοπούλι». Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου ένα στα πέντε (19%) περιστατικά άσθματος θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι ενήλικες βελτίωναν την ποιότητα και των πέντε αυτών χαρακτηριστικών.

Πώς συνδέετε το άσθμα με τον ύπνο

Ένα κακό μοτίβο ύπνου αύξησε ανεξάρτητα τον κίνδυνο άσθματος κατά 55% – παρόμοιο με τον κίνδυνο της γενετικής προδιάθεσης, αναφέρουν οι επιστήμονες. Οι βιολογικές εξηγήσεις περιλαμβάνουν την πιθανότητα η έλλειψη ύπνου να βλάπτει τους αεραγωγούς προκαλώντας φλεγμονή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η δυσμενής διάρκεια του ύπνου και η αϋπνία σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή. Η ανοσολογική αντίδραση μπορεί να παράγει προφλεγμονώδεις χημικές ουσίες που διεισδύουν στα κύτταρα, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο άσθματος, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο φτωχός ύπνος σε συνδυασμό με την υψηλή γενετική ευαισθησία απέδωσε έναν υπερδιπλάσιο κίνδυνο άσθματος, τα πρότυπα ύπνου θα μπορούσαν να συνιστώνται ως αποτελεσματική παρέμβαση στον τρόπο ζωής για την πρόληψη του μελλοντικού άσθματος, ιδίως για τα άτομα με γενετική υψηλού κινδύνου, καταλήγει η ερευνητική ομάδα.