«Ευχαριστώ όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια που μου μοιάζουν. Αυτή είναι η απόδειξη ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Και κυρίες, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι τα καλύτερά σας χρόνια έχουν περάσει» δήλωσε η ταλαντούχα ηθοποιός καθώς παρέλαβε το βραβείο της, αποτελώντας την πρώτη Ασιάτισσα που κέρδισε Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την πολύπλευρη ερμηνεία της.

Η Michelle Yeoh, επίσης γνωστή και ως Michelle Khan (το αρχικό της όνομα είναι Yeoh Choo Kheng), γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1962 στο Ipoh της Μαλαισίας και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες σταρ των ταινιών δράσης, ιδιαίτερα γνωστή για τις δικές της συχνά επικίνδυνες ακροβασίες.

Από μικρή, ασχολήθηκε με διαφορετικά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του μπάσκετ και της κολύμβησης, αν και την ενδιέφερε ιδιαίτερα το μπαλέτο. Ως έφηβη, συμμετείχε στη Βασιλική Ακαδημία Χορού στο Λονδίνο, αλλά ένας τραυματισμός στη μέση ματαίωσε τα όνειρά της να γίνει επαγγελματίας μπαλαρίνα.

Σχεδίαζε να ανοίξει μια σχολή μπαλέτου αλλά το 1983 η μητέρα της τη δήλωσε στον διαγωνισμό Μις Μαλαισία. Η Yeoh κέρδισε και αργότερα εμφανίστηκε σε μια διαφήμιση με τον Jackie Chan. Η διαφήμιση έγινε «όχημα» για το πρώτο της συμβόλαιο υποκριτικής με μια εταιρεία παραγωγής του Χονγκ Κονγκ, η οποία πρότεινε το αρχικό της stage name, Michelle Khan.

Ταινίες και παγκόσμια φήμη

Το 1984 η Yeoh έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη, εμφανιζόμενη στο δράμα δράσης «Mao tou ying yu xiao fei xiang» (The Owl vs. Bumbo). Αν και δεν είχε αρχικά επιλεγεί για τις σκηνές πάλης, τις τράβηξαν το ενδιαφέρον, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός και τα βήματα της θύμιζαν τον χορό.

Ελπίζοντας να εκφραστεί ξανά σωματικά, η Yeoh ξεκίνησε έντονη προπόνηση και το χορευτικό της υπόβαθρο αποδείχθηκε ανεκτίμητο. Ηταν ευέλικτη, γρήγορη και πολύ ανεκτική στον πόνο. Το 1985 πρωταγωνίστησε στην ταινία πολεμικών τεχνών «Huang jia shi jie», για δύο γυναίκες αστυνομικούς.

Το 1997 η Yeoh έγινε γνωστή στο παγκόσμιο κοινό με την ταινία «Tomorrow Never Dies», μια ταινία του Τζέιμς Μποντ στην οποία υποδύθηκε μία κινέζα πράκτορα. Δεν αποτέλεσε το τυπικό «Bond Girl» αλλά πολύ περισσότερο ο χαρακτήρας της ήταν τόσο έξυπνος και ικανός όσο ο βρετανός κατάσκοπος.

Μάλιστα, η Yeoh επιλέχθηκε για τον συγκεκριμένο ρόλο για την υποκριτική της και όχι για τα επικίνδυνα stunt της.

Απογειώθηκε με το «Wo hu cang long» του Ang Lee (2000, Crouching Tiger, Hidden Dragon). Η βραβευμένη από τους κριτικούς ταινία συνδύασε θεαματικές σκηνές δράσης με μια συγκινητική ιστορία αγάπης, που απέσπασε πολλά βραβεία Οσκαρ.

Fit από πάντα

Ενώ το cardio και η κολύμβηση ήταν από νεαρή ηλικία στο fitness πρόγραμμά της, η ηθοποιός μεγαλώνοντας εστίασε και στην κινεζική πολεμική τέχνη Tai Chi. Επηρεασμένο από την κινεζική φιλοσοφία, το Τάι Τσι αναφέρεται ως ένα είδος «διαλογισμού σε κίνηση».

Ως εκ τούτου, έχει να κάνει λιγότερο με τα εξωτερικά χτυπήματα και περισσότερο με την εσωτερική δύναμη.

Η καθημερινότητά της περιλαμβάνει ένα εντατικό πρόγραμμα ασκήσεων. Κάνει τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα cardio και της αρέσει επίσης το shadowboxing.

The warrior’s diet

Η Michelle Yeoh ακολουθεί μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Καταναλώνει πολλά φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες. Αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ροφήματα.

Μία από τις συμβουλές της είναι «να πίνετε καθημερινά άφθονο νερό για να παραμένετε ενυδατωμένοι».

Εχει δηλώσει ότι «τρώει σαν πουλάκι», αφού επιλέγει μικρότερα γεύματα αντί για τρία μεγάλα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγει το κρέας τα τελευταία χρόνια και απολαμβάνει να τρώει μεγάλες, χορταστικές σαλάτες και ψωμί.

Μερικές από τις αγαπημένες της απολαύσεις περιλαμβάνουν κόκκινο κρασί, cheesecake, σοκολάτα και παγωμένο γιαούρτι.

Skincare μυστικά

Διατηρεί την επιδερμίδα της αψεγάδιαστη ενάντια στον χρόνο, φορώντας καθημερινά αντηλιακό, ακριβώς όπως της έμαθε η γιαγιά της.

Η makeup artist της ηθοποιού αποκαλύπτει ότι καθημερινά χρησιμοποιεί μια μάσκα προσώπου αλλά και eye patches για την περιοχή των ματιών για να διατηρεί την επιδερμίδα της ενυδατωμένη και το πρόσωπό της σφριγηλό.

Η Yeoh ξεκινά τις μέρες της με ένα ζεστό ντους, αλλά τελειώνει το μπάνιο της με λίγο κρύο νερό, καθώς τη βοηθά να «ξυπνήσει» και να αναζωογονήσει την επιδερμίδα της σε όλο της το σώμα.