Αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο για καθημερινή αυτοφροντίδα πέρα από τα βασικά, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν το πολυάσχολο πρόγραμμά τους ως εμπόδιο στο να έχουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Τι θα γινόταν όμως αν χρειαζόσασταν μόνο πέντε λεπτά; Υπάρχουν μερικές γρήγορες, πρακτικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε σε πέντε λεπτά ή και λιγότερο για να έχετε μετρήσιμο θετικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία σας.

Αν ακόμα δεν είστε πεπεισμένοι ότι μπορείτε να βρείτε χρόνο, σκεφτείτε να «κλέψετε» αυτά τα λεπτά από μια λιγότερο παραγωγική, χρονοβόρα δραστηριότητα. Πόσο συχνά ελέγχετε τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας scroll μόνο και μόνο για να κοιτάξετε και να συνειδητοποιήσετε ότι έχουν περάσει πέντε, 10 ή ακόμη και 20 λεπτά;

Διαβάστε επίσης: Καρδιακή προσβολή: Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου;

H υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται άμεσα με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Ίσως είναι προς το συμφέρον σας να ανταλλάξετε τα πέντε λεπτά scrolling με μία από τις παρακάτω επιστημονικά τεκμηριωμένες δραστηριότητες που ενισχύουν την υγεία:

1. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας

Θέλετε να μειώσετε το στρες και να ενισχύσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία αμέσως; Απλά κάντε μια παύση και αφιερώστε μερικά λεπτά παίρνοντας μεγάλες, βαθιές αναπνοές και εκπνοές.

Σε μόλις 90 δευτερόλεπτα, η βαθιά αναπνοή διεγείρει μια φυσιολογική αντίδραση χαλάρωσης. Αυτή αναστέλλει την παραγωγή ορμονών του στρες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, σύμφωνα με έρευνες. Η συνεχής εργασία στην καλύτερη αναπνοή μπορεί επίσης να βελτιώσει τη στάση του σώματος και να μειώσει τον πόνο.

2. Κινηθείτε

Η καθιστική ζωή δεν είναι μόνο επιζήμια για τη σωματική σας υγεία αλλά και για την ψυχική σας ευεξία, αυξάνοντας τον κίνδυνο τόσο θανάτου όσο και κατάθλιψης. Η κίνηση ακόμη και για πέντε λεπτά κάθε φορά μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι μόλις 11 λεπτά άσκησης κάθε μέρα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής σας. Εφόσον κρατάτε το σώμα σας σε κίνηση, το είδος της άσκησης δεν έχει σημασία. Μπορείτε να κάνετε μια πεντάλεπτη γιόγκα, ασκήσεις με το βάρος του σώματος ή οποιοδήποτε άλλο δημιουργικό μέσο όπως ο χορός με τα αγαπημένα σας τραγούδια.

3. Συνδεθείτε με έναν φίλο

Αφιερώστε πέντε λεπτά για να νιώσετε ότι σας βλέπουν και σας ακούνε κάθε μέρα – και ανταποδώστε τη «χάρη» σε κάποιον άλλον. Αν δεν μπορείτε να συναντηθείτε με έναν φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο αυτοπροσώπως, ο χρόνος της οθόνης μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά υπέρ σας, επιτρέποντας τη συνομιλία μέσω βίντεο.

Είναι πάντα καλύτερο να μιλάτε από κοντά, αλλά η κοινωνικοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, σας βοηθάει να νιώθετε ότι σας υποστηρίζουν. Μπορεί να αποτρέψει τη μοναξιά και το αίσθημα απομόνωσης, τα οποία σχετίζονται με τη μείωση των γνωστικών δεξιοτήτων, την κατάθλιψη, την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τον πρόωρο θάνατο.

4. Προετοιμάστε υγιεινά σνακ

Σας έχει τύχει ποτέ να παρακολουθείτε τηλεόραση και να θέλετε ένα σνακ, αλλά δεν θέλατε να αφιερώσετε χρόνο για να πλύνετε τα φρέσκα φρούτα στο ψυγείο σας οπότε παίρνετε κάτι πρόχειρο;

Η προσβασιμότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ικανότητά μας να κάνουμε υγιεινές επιλογές. Οπότε το να αφιερώσετε πέντε λεπτά για να προετοιμάσετε φρέσκα τρόφιμα για σνακ μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Το να ξοδεύετε μόνο πέντε λεπτά κάθε δεύτερη μέρα περίπου για να πλύνετε και να κόψετε μερικά από τα αγαπημένα σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

5. Κάντε μια γρήγορη βόλτα

Έρευνες έχουν δείξει ότι 10.000 βήματα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Νεότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι κάθε ποσότητα περπατήματος βοηθάει. Έστω και ένας πεντάλεπτος περίπατος έχει οφέλη για την υγεία.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα (λογοπαίγνιο με πρόθεση), το πεντάλεπτο περπάτημα κάθε 30 λεπτά προκαλεί άμεση μετρήσιμη μείωση τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο και του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.