Εάν κάποιος έχει αλλεργία στα θαλασσινά, αρκεί η μυρωδιά τους για να αισθανθεί άβολα, σαν να εκδηλώνει συμπτώματα και έτσι είναι πιο πιθανό να το αποφύγουν. Την ίδια συμπεριφορά αποφυγής εκδηλώνουν άτομα που εμφανίζουν τροφική δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου γεύματος.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει βασικό ρόλο στις αντιδράσεις μας σε αλλεργιογόνα και παθογόνα στο περιβάλλον, αλλά δεν ήταν σαφές εάν έπαιξε κάποιο ρόλο στην προώθηση αυτών των τύπων συμπεριφορών προς αλλεργικά ερεθίσματα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Yale που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, αποδεικνύεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας.

Πώς αλλάζει τη συμπεριφορά το ανοσοποιητικό;

«Είδαμε ότι η ανοσολογική αναγνώριση ελέγχει τη συμπεριφορά, συγκεκριμένα τις αμυντικές συμπεριφορές έναντι των τοξινών που μεταδίδονται πρώτα μέσω των αντισωμάτων και μετά στον εγκέφαλό μας», δήλωσε ο Ruslan Medzhitov, καθηγητής ανοσοβιολογίας στο Yale School of Medicine, ερευνητής στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Χωρίς την επικοινωνία με το ανοσοποιητικό σύστημα, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να προειδοποιήσει το σώμα για τους πιθανούς κινδύνους που βρίσκονται στο περιβάλλον και ως εκ τούτου δεν θα προσπαθήσεις να αποφύγει αυτές τις απειλές, αναφέρεται στην μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν πειραματόζωα που είχαν ευαισθητοποιηθεί για να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα αυγά του κοτόπουλου. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτά τα ποντίκια έτειναν να την αποφεύγουν ενώ εκείνα στην ομάδα ελέγχου (που δεν είχαν ευαισθητοποιηθεί και δεν εμφάνιζαν αλλεργία) έτειναν να την προτιμούν.

Διαβάστε επίσης: Τα φρούτα στηρίζουν το ανοσοποιητικό

Η αποστροφή προς την πρωτεΐνη διήρκησε για μήνες, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε εάν θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των ευαισθητοποιημένων ποντικών αλλάζοντας τις μεταβλητές του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρήκαν, για παράδειγμα, ότι τα ποντίκια που ήταν αλλεργικά έχασαν την αποστροφή εάν μπλοκάρονταν τα αντισώματα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE), που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αντισώματα IgE πυροδοτούν την απελευθέρωση μαστοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που, μαζί με άλλες πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία με περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη συμπεριφορά αποστροφής.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξελίχθηκε για να βοηθήσει τα ζώα να αποφεύγουν τις επικίνδυνες βιοθέσεις.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα «απομνημονεύει» πιθανούς κινδύνους, προσθέτουν, θα μπορούσε μια μέρα να συμβάλλει στην καταστολή των υπερβολικών αντιδράσεων σε πολλά αλλεργιογόνα και παθογόνα.