Η ζωή στις περιοδείες είναι εξαντλητική, αλλά για την Τaylor Swift αυτό μάλλον δεν ισχύει αν κρίνουμε από την αβίαστη αντοχή της κατά τη διάρκεια της τρίωρης συναυλίας της «Eras Tour» (με άψογες ενδυματολογικές αλλαγές επί σκηνής, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε). Το 2010, σε ηλικία 20 ετών, η Taylor Swift έγινε η νεότερη καλλιτέχνις στην ιστορία που κέρδισε το βραβείο Grammy για το άλμπουμ της χρονιάς.

Σήμερα, 13 χρόνια αργότερα, η πολυβραβευμένη τραγουδίστρια παραμένει αρκετά fit για να τραγουδά και να χορεύει 3 ώρες συνεχόμενα πάνω στη σκηνή. Πώς το κάνει; Δείτε τι είδους προπονήσεις, διατροφικές συνήθειες και πρακτικές ψυχικής υγείας ακολουθεί η T-Swift για να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της περιοδείας της.

Η Taylor Swift τα καταφέρνει με χορό και Pilates

Το περπάτημα, το τρέξιμο και η προπόνηση με βάση τον χορό είναι τα μυστικά όπλα της για να διατηρήσει την αντοχή και τη δύναμη που χρειάζεται ώστε να δώσει δεκάδες συναυλίες κατά τη διάρκεια της περιοδείας της.

Οι προπονήσεις της συνδυάζουν ένα μοναδικό πάντρεμα χορού, Pilates και λειτουργικής προπόνησης δύναμης (σκεφτείτε: υψηλής έντασης χορευτική cardio, κινήσεις με το βάρος του σώματος και ασκήσεις με βαράκια).

Αλλά ο χορός (εντός και εκτός σκηνής) δεν είναι η μόνη άσκηση που της αρέσει. «Μου αρέσει να τρέχω βάζοντας νέα τραγούδια και ακολουθώντας τον ρυθμό τους. Αυτό είναι καλό γιατί είναι σαν να βρίσκομαι σε ένα κινούμενο γυμναστήριο».

Η ενσωμάτωση της καρδιαγγειακής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα της Taylor τη βοηθά να βελτιώσει την αντοχή της στην αναπνοή. Ετσι τελειοποιεί τον έλεγχο και τη διαύγεια της φωνής της.

Η προπόνηση δύναμης είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για την οικοδόμηση της μυϊκής αντοχής που απαιτείται για την απόδοση επί σκηνής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα γυμναστικής της περιλαμβάνει ασκήσεις που στοχεύουν στα πόδια, στον κορμό και στο άνω μέρος του σώματος, όπως squats, lunges, planks, push-ups και pull-ups.

Η ευλυγισία και η κινητικότητα είναι κρίσιμα συστατικά για την πρόληψη τραυματισμών και τη διατήρηση της «ρευστής» κίνησης. Πώς διατηρεί η Swift τους μυς της χαλαρούς και ευλύγιστους; Με διατάσεις και foam rolling.

Το διατροφικό της πλάνο

Η Taylor τηρεί ένα υγιεινό μενού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ τα Σαββατοκύριακα αφήνει ελεύθερες τις διατροφικές της επιλογές. «Δεν μου αρέσει να δημιουργώ πάρα πολλούς κανόνες εκεί που δεν τους χρειάζομαι» υπογραμμίζει.

Εκτός από το να τρώει πού και πού γλυκά, απολαμβάνει και να τα φτιάχνει. Φτιάχνει, όπως λέει, κολοκυθόψωμο και μπισκότα με τζίντζερ. Τα αγαπημένα της ροφήματα είναι skinny vanilla lattes τις καθημερινές και pumpkin spice lattes τα Σαββατοκύριακα.

Γενικά δεν καταναλώνει ζαχαρούχα ποτά και επιμένει στις σαλάτες, στο γιαούρτι και στα σάντουιτς από Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά απολαμβάνει ένα μπέργκερ και πατάτες τηγανητές, παγωτό ή μπισκότα τα Σαββατοκύριακα. Δίνει προτεραιότητα σε καλά ισορροπημένα γεύματα που παρέχουν επαρκείς πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά.

Δεδομένου ότι η Swift εμφανίζεται το βράδυ, τρώει το τελευταίο της γεύμα αρκετές ώρες πριν από το σόου. Για να διατηρήσει την ενέργεια κατά τη διάρκεια του σόου της επί σκηνής καταναλώνει γρήγορα, εύπεπτα σνακ στα παρασκήνια. Επιλέγει τροφές που είναι πυκνές σε θρεπτικά συστατικά αλλά και ελαφριές, όπως μια μπανάνα, ένα σάντουιτς με φιστικοβούτυρο, ένα αβοκάντο, μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Ακριβώς όπως και για έναν αθλητή πριν από έναν αγώνα ή ένα μεγάλο γεγονός, ένα μεγαλύτερο γεύμα τουλάχιστον 2 ώρες πριν είναι απαραίτητο για να αποδώσει καλά.

Ενυδάτωση, «το Α και το Ω»

«Εχω τόσο πολύ νερό στο καμαρίνι μου που οι φίλοι μου με αποκαλούν εξωγήινη» αποκάλυψε η ίδια.

Δεν φεύγει από το σπίτι της χωρίς ένα μπουκάλι νερό και έχει πάντα ένα στο αυτοκίνητό της για ώρα ανάγκης. Μετά τις συναυλίες, η κατανάλωση ενός ροφήματος πλούσιου σε ηλεκτρολύτες είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αναπληρώσει τις απώλειες υγρών.

Οταν παραμένουμε επαρκώς ενυδατωμένοι, το καρδιαγγειακό, το πεπτικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Self-care

Για τη Swift είναι σημαντικό να είναι σε καλή φόρμα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. «Η υγεία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε» επισημαίνει. Αποδεικνύεται, επιπλέον, ότι είναι λάτρις του journaling.

«Από νεαρή ηλικία, κάθε φορά που μου συνέβαινε κάτι, σκεφτόμουν ότι δεν πειράζει, μπορώ να γράψω για αυτό μετά το σχολείο. Ως μικρό παιδί, έμαθα να επεξεργάζομαι τα συναισθήματά μου γράφοντας» αναφέρει. Αυτό έχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, βοηθάει στη μείωση του στρες, στην απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων και στην εμβάθυνση της αυτογνωσίας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι καταφεύγει στη συγγραφή τραγουδιών και στη μουσική για να νιώσει όλα τα συναισθήματά της: «Κάθε φορά που κάτι πονάει, όπως η απόρριψη ή η θλίψη ή η μοναξιά ή νιώθω χαρά ή ερωτευμένη, γράφω ένα τραγούδι για αυτό» εξομολογείται.

Ακόμα κι αν οι δικές σας γραπτές καταθέσεις ψυχής δεν γίνουν πλατινένια επιτυχία, η τήρηση ημερολογίου μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο επεξεργασίας των συναισθημάτων. Κάτι σαν μια συνεδρία θεραπείας με τον εαυτό σας.

Η Taylor, γνωστικά, πρέπει να θέτει ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό της που να είναι εφικτοί και να παρακολουθεί την πρόοδό της. Ασκεί θετική αυτο-ομιλία για να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της. Συναισθηματικά, εξασκεί την ενσυνειδητότητα συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και το journaling για να παραμείνει προσγειωμένη.