Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες στο πεπτικό σας σύστημα, όπως κράμπες ή ναυτία αλλά και στο νευρικό, όπως στρες, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και οξυθυμία.

Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουμε περισσότερο νευριασμένοι από το συνηθισμένο όταν πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι ή μετά από μια νύχτα αϋπνίας. Και μερικές φορές, ενώ μας βοηθά να ξυπνήσουμε, δεν είναι απίθανο να δυσκολέψει την πέψη μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο καφές έχει την ιδιότητα να αυξάνει την έκκριση γαστρικών υγρών. Για αυτόν το λόγο επηρεάζει περισσότερο τα άτομα που έχουν ευαισθησία στο στομάχι, ιδιαίτερα αν πιουν καφέ νηστικοί.

Διαβάστε επίσης: Καφές: Μήπως σας προκαλεί στρες;

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί δυνητικά να βλάψει την επένδυση του παχέος εντέρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, και σε σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και έλκος στομάχου.

Aπεναντίας, ο καφές με γεμάτο στομάχι – για τον ίδιο πάλι λόγο (ότι αυξάνει δηλαδή την έκκριση γαστρικών υγρών) – μπορεί να είναι ακόμη και χωνευτικός.

Ωστόσο, οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης μπορεί να ενισχύσουν κοινά συμπτώματα άγχους, όπως νευρικότητα, ανησυχία και προβλήματα ύπνου — κυρίως όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες δόσεις.

Όταν πίνετε τον καφέ σας μαζί με το γεύμα σας, τα συμπτώματα αυτά τείνουν να μετριάζονται.

Τι να κάνετε αν ο καφές πειράζει το στομάχι σας

Εάν λατρεύετε τον καφέ αλλά το στομάχι σας διαμαρτύρεται κάθε φορά που απολαμβάνετε μία κούπα από το αγαπημένο σας ρόφημα, δεν χρειάζεται να παραλείψετε την πρωινή σας συνήθεια για χάρη της πεπτικής ευκολίας.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συνδυάσετε το «φλιτζάνι της χαράς» σας με τροφές που ηρεμούν την οξύτητα του στομάχου. Βάλτε στο πρωινό σας ώριμες μπανάνες (όχι εσπεριδοειδή φρούτα), πλιγούρι βρώμης, αυγά, και τοστ ολικής αλέσεως.

Φυσικά, είναι σημαντικό να ακούμε πώς ανταποκρίνεται το σώμα μας στον καφέ με άδειο στομάχι, καθώς όλοι ανεχόμαστε με διαφορετικό τρόπο αυτό τρώμε και πίνουμε. Εάν αισθανόμαστε καλά μετά, τότε δεν χρειάζεται να σταματήσουμε. Αλλά αν νιώθουμε δυσφορία, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας.