Μόλις πέρσι η πολυβραβευμένη τραγουδίστρια Billie Eilish αποκάλυψε ότι πάσχει από το σύνδρομο Τουρέτ (Tourette), με το οποίο έχει διαγνωσθεί από τα 11 της.

Ενώ μερικά από τα τικ της υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν άλλα, τα οποία παραμένουν μέρος της καθημερινότητάς της. «Είναι πράγματα που δεν θα παρατηρούσες ποτέ αν κάνεις μια συζήτηση μαζί μου, αλλά για μένα είναι πολύ εξαντλητικά», εξομολογήθηκε σε συνέντευξή της.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι εκείνη γνωρίζει αρκετούς καλλιτέχνες που έχουν το ίδιο σύνδρομο. Ένας άλλος από τους καλλιτέχνες της μουσικής βιομηχανίας, που έχει μιλήσει ανοιχτά για το Τουρέτ, είναι ο Lewis Capaldi.

Διαβάστε επίσης: Bella Hadid: Η μάχη της με τη νόσο Lyme

Ο Σκωτσέζος μουσικός έχει αναφέρει πως η κατάστασή του μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή του, καθώς τα τικ που εμφανίζει έχουν διακυμάνσεις.

«Σίγουρα χειροτερεύει μερικές φορές στη σκηνή», είπε χαρακτηριστηκά. Μάλιστα, σε συναυλία του φέτος στη Φρανκφούρτη, απομακρύνθηκε από το μικρόφωνο, καθώς πάλευε για να ελέγξει τις κινήσεις και τις συσπάσεις στο σώμα του.

Οι θαυμαστές ανέλαβαν δράση όταν είδαν τον 26χρονο να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου, ενώ βρισκόταν στη σκηνή και τραγούδισαν για εκείνον.

Αντίθετα, για την Billie, οι μόνες στιγμές που τα τικ της εξαφανίζονται, είναι όταν τραγουδά στην σκηνή.

Τι είναι το σύνδρομο Τουρέτ

Το σύνδρομο Gilles de la Tourette είναι μια χρόνια διαταραχή, το βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ύπαρξη πολλαπλών τικ. Εκτιμάται ότι αφορά το 0.3–1% του πληθυσμού.

Αν και τα τικ αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αν έχετε τικ έχετε και Τουρέτ.

Η μέση ηλικία εμφάνισής τους είναι τα 6-7 έτη (στο 96% των περιπτώσεων εμφανίζονται πριν τα 11 έτη) και η πορεία τους είναι χρόνια, με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.

Συνήθως, η βαρύτητα των τικ φθάνει στο μέγιστο μεταξύ 8 και 12 ετών και ακολούθως παρατηρείται σταδιακή βελτίωση: μέχρι την ηλικία των 18, τα τικ έχουν υποστρέψει σχεδόν στις μισές περιπτώσεις. Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό, τα συμπτώματα παραμένουν αμείωτα ή επιδεινώνονται.

Στα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette συπεριλαμβάνονται συχνά συμπεριφορικές και ψυχιατρικές διαταραχές, οι οποίες ενίοτε αποτελούν σημαντικές αιτίες υποβάθμισης της ποιότητας ζωής.

Οι κυριότερες είναι ιδεοληψίες, ψυχαναγκασμοί, ελλειμματική προσοχή – υπερκινητικότητα, άγχος και κατάθλιψη.