Σε γενικές γραμμές ο «καλός ασθενής» ενεργεί με ώριμο τρόπο, λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιατρικές συμβουλές και ακολουθεί το πλάνο δράσης, αναλαμβάνοντας την προσωπική του ευθύνη για την επίτευξη της θεραπείας. Ωστόσο, το να είστε καλοί ασθενείς δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπακούτε τυφλά σε ό,τι ακούτε ή ότι θα πρέπει να ανέχεστε τους μεγάλους χρόνους αναμονής, τους κακούς τρόπους ή την πρόκληση αμηχανίας.

Αν και κανείς δεν είναι τέλειος, οι πιο δύσκολοι ασθενείς καθιστούν πιο δύσκολη την ομαλή έκβαση του ιατρικού ραντεβού, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης: Γυναικεία καρδιά: Η σημασία της άσκησης για την υγεία της

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις επισκέψεις σας στον γιατρό, δοκιμάστε τις ακόλουθες πρακτικές.

Ελάτε προετοιμασμένοι

Ειδικά στην περίπτωση που επισκέπτεστε έναν γιατρό για πρώτη φορά, είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό και να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες σας.

Δοκιμάστε να έχετε αποθηκευμένα στο κινητό σας αποτελέσματα προηγούμενων εξετάσεων ή τη φαρμακευτική σας αγωγή εάν λαμβάνετε. Μοιραστείτε με τον γιατρό σας και το οικογενειακό ιστορικό υγείας.

Αναφερθείτε στα συμπτώματά σας…

…και αποφύγετε να φτάσετε σε κάποια διάγνωση βασιζόμενοι σε πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το Διαδίκτυο. Η ενημέρωση του γιατρού για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, την έντασή τους αλλά και τη διάρκειά τους είναι σημαντικό μέρος της ιατρικής αξιολόγησης.

Κατά τη φυσική εξέταση ο γιατρός μπορεί να αναζητήσει ενδείξεις ή σημάδια, αλλά είναι σημαντικό να έχει όλες τις πληροφορίες, όπως πόνους ή κνησμό, ώρα της ημέρας που εμφανίζονται και τι κάνει τα συμπτώματα καλύτερα ή χειρότερα, παρά τη διάγνωση στην οποία μπορεί δυνητικά να έχει φτάσει.

Εάν έχετε διάφορα πράγματα που θέλετε να συζητήσετε μαζί του, βάλτε τα σε μια σειρά ξεκινώντας από τα πιο σημαντικά. Μην αναβάλλετε τις ερωτήσεις σας για όσα σας ανησυχούν.

Αποφύγετε την αντιπαράθεση

Ορισμένοι άνθρωποι ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνονται ότι η συμπεριφορά τους ή ακόμα και τα λόγια τους μπορεί να δημιουργούν ένα κλίμα αντιπαράθεσης, που καθιστά τη συνεργασία με τον γιατρό πιο δύσκολη.

Θυμηθείτε ότι βρίσκεστε εκεί για να επιλύσετε το πρόβλημά σας και ότι ο ειδικός δουλεύει μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση.
Ακολουθήστε τη θεραπεία

Οπως αποκαλύπτει επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Permanente Journal», έως και 40% με 50% των ανθρώπων που πρέπει να λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή για παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση στην πραγματικότητα δεν παίρνουν τα φάρμακά τους.

Εάν διαπιστώσετε ή υποπτεύεστε ότι για οποιονδήποτε λόγο δεν θα είστε σε θέση να ακολουθήσετε πλήρως το πλάνο αντιμετώπισης που προτείνει ο γιατρός σας, είναι σημαντικό να τον ενημερώσετε εξαρχής ώστε να βρείτε από κοινού εναλλακτικές λύσεις που να λειτουργούν.

Μην ξεχνάτε να είστε ειλικρινείς

Ενα από τα απαραίτητα θεμέλια της σχέσης συνεργασίας που δημιουργείτε με τον γιατρό σας είναι η ειλικρίνειά σας. Ο γιατρός σας είναι εκεί για να σας βοηθήσει και να προστατεύσει την υγεία σας, επομένως είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς μαζί του ώστε να κατανοήσει πλήρως τι συμβαίνει και πώς αισθάνεστε.

Βάλτε τα όριά σας

Σε περίπτωση που νιώθετε ότι το ραντεβού σας «εκτροχιάζεται» υπερασπιστείτε τη θέση σας, βάζοντας με σεβασμό τα όριά σας. Δεν χρειάζεται να λέτε «ναι» σε όλα όσα ακούτε για να είστε καλοί ασθενείς ή να υπομένετε συμπεριφορές που δεν θέλετε.

Εάν ανησυχείτε ή έχετε μπερδευτεί με μια διάγνωση ή θεραπεία, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας εξηγήσει γιατί επιλέγει τη συγκεκριμένη μέθοδο ή θεραπευτική αγωγή. Εάν ο γιατρός σας δεν είναι πρόθυμος να συζητήσει, αισθάνεστε ότι δεν σας ακούει ή ότι απορρίπτει τους ενδοιασμούς σας, μάλλον έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσετε σε έναν άλλο ειδικό.