Τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται οι σούπερ ήρωες του skincare. Εχουν πάρει τον ρόλο τους σε πολλά κρεμικά προϊόντα, έχουν γίνει πρωταγωνιστές των serum και είναι αρκετά δύσκολο να μην έχετε χρησιμοποιήσει έστω κάποια από αυτά καθώς βρίσκονται στις περισσότερες συνθέσεις ενυδάτωσης και αντιγήρανσης. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν τα μεγαλύτερα δεινά στο δέρμα.

Καθένα, όμως, από αυτά έχει και επιπλέον πλεονεκτήματα που αξίζει να ανακαλύψετε και να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας. Μάλιστα, σας προτείνουμε αρχικά να αποφύγετε τις φόρμουλες που περιέχουν συνδυασμό αντιοξειδωτικών και να προτιμήσετε εκείνες που έχουν σαν κεντρικό ήρωα μόνο ένα, εκείνο ακριβώς που χρειάζεστε πιο πολύ.

Βιταμίνη C για φωτεινή επιδερμίδα

Είναι ένα από το πιο γνωστά και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στη μείωση των φθορών που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς, στρεσογόνους παράγοντες όπως είναι η ακτινοβολία του ήλιου αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος που θα την προτιμήσετε, καθώς η βιταμίνη C διακρίνεται για την ικανότητά της να μειώνει τη μελάγχρωση, άρα και την εμφάνιση των καφέ κηλίδων, προσφέροντας ομοιόμορφο τόνο στην επιδερμίδα σας.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη αντιοξειδωτική ουσία ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και έτσι το δέρμα φαίνεται πιο νεανικό και σφριγηλό.

Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες λειαίνονται και η λάμψη επιστρέφει στο δέρμα. Η βιταμίνη C καλό είναι να εφαρμόζεται τις πρωινές ώρες για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την επίθεση του ήλιου.

Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμάτε τα προϊόντα που την περιέχουν σε ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στο 10% με 20% και να δείτε με μεγάλο ενδιαφέρον εκείνες τις συνθέσεις που συνδυάζουν τη βιταμίνη C με την E καθώς είναι πολύ αποτελεσματικές και διακρίνονται για τα αποτελέσματά τους.

Τέλος, προτιμήστε τα προϊόντα που βρίσκονται σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια και διατηρήστε τα μακριά από το φυσικό φως καθώς η C είναι εξαιρετικά ευάλωτη στον ήλιο.

Βιταμίνη Α για λείανση και απαλότητα

Σίγουρα έχετε ακούσει για τη ρετινόλη και τα ρετινοειδή, παράγωγα της βιταμίνης Α και μεγάλους πρωταγωνιστές στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Αν μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα μόνο συστατικό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες, αυτό θα ήταν σίγουρα η βιταμίνη Α καθώς δουλεύει σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, όλες υπέρ της υγείας, της νεότητας και της ομορφιάς της επιδερμίδας.

Οταν εφαρμόζεται η βιταμίνη Α στο δέρμα ενισχύει τον κυτταρικό μεταβολισμό, αναπλάθοντάς το βαθιά. Επιπλέον, προσφέρει ήπια απολέπιση, μειώνει τη λιπαρότητα, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τις ρυτίδες και απαλύνει την εμφάνιση των καφέ κηλίδων.

Ουσιαστικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Βιταμίνη Α αναλαμβάνει ολοκληρωτικά την επιδερμίδα και φροντίζει για την επανόρθωσή της και την επαναφορά της λείας υφής και της ελαστικότητάς της.

Πρόκειται για ένα αξεπέραστο αντιγηραντικό και αντιοξειδωτικό συστατικό που οι δερματολόγοι έχουν αποθεώσει εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζουν να το υποστηρίζουν με την ίδια ζέση.

Παρ’ όλα αυτά, προτείνεται η εφαρμογή της να γίνεται με προσοχή και με μικρά βήματα, έτσι ώστε να ελέγχεται η ανεκτικότητα της επιδερμίδας σε αυτήν, καθώς υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει μικρούς ερεθισμούς στις πρώτες χρήσεις.

Ακόμα καλύτερα θα ήταν να την εφαρμόζετε τις βραδινές ώρες που η επιδερμίδα αναπλάθεται και να συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά και ενυδατικά συστατικά. Η ρετινόλη είναι και αυτή ευαίσθητη στο φως, γι’ αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε ειδικές συσκευασίες αλουμινίου ή σκουρόχρωμα μπουκαλάκια.

Νιασιναμίδη, για καταπράυνση των ερεθισμών

Μπορείτε να τη βρείτε και ως νικοτιναμίδη ή βιταμίνη Β3 και είναι σίγουρο ότι τα τελευταία χρόνια την ακούτε όλο και περισσότερο αφού θεωρείται ένα αντιοξειδωτικό με πολλές δυνατότητες και μεγάλα οφέλη σε κάθε τύπο επιδερμίδας.

Συγκεκριμένα, η νιασιναμίδη αποκαθιστά τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας, συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό της και ενισχύει την παραγωγή των ceramides, κάτι που την κάνει ιδανική για τα δέρματα που υποφέρουν από ξηρότητα.

Το ίδιο πολύτιμη αποδεικνύεται για τις λιπαρές και ακμιακές επιδερμίδες αφού έχει αντιβακτηριδιακή δράση, μειώνει τους ανοιχτούς πόρους και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές και τα στίγματα.

Επίσης, ενισχύει την παραγωγή κερατίνης και έτσι βελτιώνει την υφή του δέρματος καθώς και την ομοιομορφία του χρωματικού τόνου της. Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, αντιμετωπίζει τις ελεύθερες ρίζες και συνδυάζεται αποτελεσματικά με άλλα αντιοξειδωτικά αλλά και ενυδατικά συστατικά.

Θα τη βρείτε σε πολλά προϊόντα ομορφιάς για να ανακαλύψετε τις απροσδόκητα μεγάλες δυνατότητές της.

Υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση

Είναι το αντιοεξιδωτικό που έχει αγαπηθεί περισσότερο από κάθε άλλο και ουσιαστικά πρόκειται για ένα δομικό συστατικό του οργανισμού μας, που παράγεται από τους ινοβλάστες.

Μεγαλώνοντας, οι ινοβλάστες μειώνονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται όλο και πιο λεπτή, λιγότερη ελαστική, θαμπή και χαλαρή.

Εκεί, έρχεται το υαλουρονικό οξύ, που έχει δημιουργηθεί στα επιστημονικά εργαστήρια με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να διεισδύει στην επιδερμίδα για να επαναφέρει την υγρασία, να την αναπλάσει με γοργό ρυθμό, να γεμίσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και να ξαναφέρει πίσω τη σφριγηλότητα και τη λάμψη.

Το υαλουρονικό οξύ μοιάζει με ένα μαγικό άγγιγμα και είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος. Η εφαρμογή του, μέσω των προϊόντων ομορφιάς, έχει μόνο πλεονεκτήματα ενώ όταν συνδυαστεί και με άλλα ευεργετικά συστατικά, τα αποτελέσματά του είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Αν σκεφτείτε ότι το υαλουρονικό οξύ αρχίζει να μειώνεται στον οργανισμό από την ηλικία των 20, θα καταλάβετε γιατί είναι πολύτιμη η εφαρμογή του σε εκείνα τα σημεία που το έχουν ανάγκη.