Κράμπες, πονοκέφαλοι, «πεσμένη» διάθεση… Αυτά ίσως να μην είναι τα μόνα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (premenstrual syndrome, PMS).

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει μηνιαίες σωματικές αλλαγές όπως και αλλαγές στη διάθεση πριν από την έμμηνο ρύση, αναφέρει το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Τα συμπτώματα μπορεί, ακόμη, να περιλαμβάνουν άγχος, ευερεθιστότητα, αϋπνία, δυσκολία στη συγκέντρωση, μεταβολές στην όρεξη, κόπωση, πόνους, φούσκωμα καθώς και γαστρεντερικά συμπτώματα.

Τώρα, οι επιστήμονες έρχονται να προσθέσουν ακόμα ένα νέο στοιχείο.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι γυναίκες με PMS έχουν 2,67 φορές περισσότερες πιθανότητες να περάσουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 40.

Η εμμηνόπαυση που συμβαίνει πριν από αυτήν την ηλικία, ανεξάρτητα από την αιτία που την προκάλεσε, είναι γνωστή ως πρόωρη εμμηνόπαυση, πράγμα που συμβαίνει στο 5 με 10% των γυναικών.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι ανησυχητική επειδή συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Σε παλαιότερη μελέτη αναφέρεται ότι οι γυναίκες που βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση, οι καρδιαγγειακές και νευρολογικές παθήσεις, καθώς και για πρόωρο θάνατο.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη ήταν, επίσης, πιο πιθανό να παρουσιάσουν έντονα αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τις εξάψεις με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και καρδιακών προσβολών.

Έχω προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών (μέρος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ), πάνω από το 90% των γυναικών, δηλώνουν ότι έχουν εμφανίσει προεμμηνορροϊκά συμπτώματα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Για ορισμένες γυναίκες, αυτά μπορεί να είναι τόσο σοβαρά ώστε να αναγκαστούν να λείψουν από τη δουλειά τους ή άλλες υποχρεώσεις, ενώ κάποιες έχουν ηπιότερα συμπτώματα.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν PMS περίπου στην ηλικία των 30 ετών. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί καθώς φτάνετε στα 40 και μπαίνετε στην περιεμμηνόπαυση.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες των οποίων η διάθεση είναι ευαίσθητη στα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των ορμονών «ανεβοκατεβαίνουν» με απρόβλεπτο τρόπο, καθώς το σώμα σας μεταβαίνει σιγά-σιγά στην εμμηνόπαυση.

Παρακολουθήστε ποια συμπτώματα PMS έχετε και πόσο έντονα είναι για μερικούς μήνες. Σημειώστε τα συμπτώματά σας κάθε μέρα σε ένα ημερολόγιο ή με μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας έχετε μαζί σας αυτές τις πληροφορίες.

Αν τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν τη ζωή σας σε βαθμό που σας εμποδίζουν να απολαμβάνετε ή να κάνετε κάποιες από τις συνήθεις δραστηριότητές σας, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να ανακουφιστείτε.

Η σωστή διατροφή και η άσκηση, για παράδειγμα, είναι δύο φυσικοί τρόποι που συστήνουν οι ειδικοί για να μειώσουμε το φούσκωμα, την ευερεθιστότητα και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις.