H ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας πρωί και βράδυ, για πολλούς από εμάς, συχνά εστιάζει μόνο στο πρόσωπο και τα χέρια. Τι γίνεται όμως με τα πόδια; Αν και είναι μια περιοχή του σώματος που καθημερινά καταπονείται, τις περισσότερες φορές και ειδικά αφού τελειώσει το καλοκαίρι, αγνοείται…

Κι όμως, τα άκρα μας έχουν και εκείνα την ίδια ανάγκη φροντίδας ώστε να παραμένουν ξεκούραστα, περιποιημένα και πάνω από όλα, υγιή.

4 απλά βήματα περιποίησης των κάτω άκρων

Βήμα #1: Πλένουμε και μουλιάζουμε τα πόδια μας

Ξεκινήστε πλένοντας καλά τα πόδια σας με νερό και σαπούνι δεδομένου ότι συχνά συγκεντρώνουν ρύπους και βακτήρια, πιο πολύ από κάθε άλλο μέρος του σώματός μας.

Στη συνέχεια, γεμίστε μια λεκάνη με νερό και προσθέστε αν θέλετε άλατα μπάνιου.

Μουλιάστε τα πόδια σας από 5 έως 15 λεπτά ανάλογα με το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Με αυτή τη διαδικασία θα είστε βέβαιοι πως τα πόδια σας είναι καθαρά και το δέρμα όπως και τα νύχια σας μαλακά ώστε να διευκολυνθεί το κόψιμό τους.

*Μην αγνοείτε τυχόν αλλαγές στο δέρμα σας στην εν λόγω περιοχή (πχ. κάλοι) και απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ποδίατρο- ποδολόγο, ο οποίος γνωρίζει τη φυσιολογία του ποδιού και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και με ασφάλεια οτιδήποτε σας φαίνεται ασυνήθιστο.

Βήμα #2: Κάνουμε απολέπιση

Για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να μειώσετε το σκληρό, ξηρό, σκασμένο ή ξεφλουδισμένο δέρμα, ιδιαίτερα γύρω από τις φτέρνες σας, κάντε απαλό μασάζ στα πόδια σας με το αγαπημένο σας απολεπιστικό.

Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε στεγνά πόδια και ξεκινήστε τις κυκλικές κινήσεις στα πέλματα, τους αστραγάλους, το κου ντε πιέ και γύρω από τα νύχια. Αφιερώστε περίπου 1-2 λεπτά σε κάθε πόδι.

*Φροντίστε να αποφύγετε τυχόν πληγές κατά τη διαδικασία και αφού ολοκληρώσετε με το scrub, ξεπλύνετε τα πόδια σας καλά.

Βήμα #3: Ενυδατώνουμε την περιοχή

Αφού ξεπλύνετε όπως είπαμε τυχόν υπολείμματα, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα με πλούσια σύνθεση για πιο λεία και απαλά πέλματα.

Αποφύγετε ωστόσο την εφαρμογή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών καθώς το δέρμα εκεί τείνει να είναι έτσι κι αλλιώς απαλό και ευαίσθητο και η αυξημένη υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως δερματικές λοιμώξεις και μύκητες.

Εάν η κρέμα μπει ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να τα σκουπίσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βρεφική πούδρα για την απορρόφηση της υπερβολικής υγρασίας από το δέρμα, ιδιαίτερα όταν βγαίνετε από το ντους ή εάν τα πόδια σας τείνουν να ιδρώνουν.

Βήμα #4 Κάνουμε πεντικιούρ

Προχωρήστε, αφαιρώντας τυχόν υπολείμματα από το προηγούμενο βερνίκι και κόψτε τα νύχια σας σε ένα μέτριο μήκος. Για να αποφύγετε την διείσδυσή τους στο δέρμα, προσπαθήστε να τα κόβετε ίσια και τετράγωνα με στρογγυλεμένες τις άκρες.

Για πεντικιούρ διαρκείας:

  • Τρίψτε το κάθε νύχι με μία πετσέτα για να αφαιρέσετε τη λιπαρότητα και να εφαρμοστεί καλά η βάση προστασίας (base coat).
  • Στη συνέχεια περάστε μια στρώση από το βερνίκι της αρεσκείας σας σε κάθε νύχι και συνεχίστε με άλλη μια στρώση.
  • Τέλος, περάστε ένα top coat για λάμψη και γρήγορο στέγνωμα.

*Τα νύχια των ποδιών μπορούν να απορροφήσουν μέρος της χρωστικής του βερνικιού νυχιών, προκαλώντας έναν κίτρινο αποχρωματισμό. Για να αποφευχθεί αυτό, μη βάφετε τα νύχια των ποδιών σας σε μόνιμη βάση. Αντιθέτως, επιτρέψτε τους ανά περιόδους να «ανασαίνουν».