Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή τους διαβίωση. Ας μάθουμε λοιπόν σήμερα περισσότερα στοιχεία για ένα από τα πιο αγαπημένα μας κατοικίδια.

Ο σκύλος λατρεύει να εκπαιδεύεται για τον απλούστατο λόγο ότι έτσι περνά περισσότερο χρόνο με τους ιδιοκτήτες του και αυτή η προσοχή σημαίνει πολλά, είτε είναι μικρός είτε μεγάλος. Ακόμα και σε αρκετά προχωρημένη ηλικία, αν και μπορεί να δείχνει μια πιο «βαριά» διάθεση, έχει πάντοτε ανάγκη τη συντροφιά και την ενεργή παρουσία μας.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο να προσπαθήσετε να αλλάξετε κακές συνήθειες αλλά και να του μάθετε νέα κόλπα, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχετε περάσει μέχρι σήμερα παρέα.

Για να γίνει η εκπαίδευση του μεγάλου σας σκύλου πιο εύκολη…

Φροντίστε να μην το παρακάνετε

Σκεφτείτε την προπόνηση ως μια αλλαγή στον τρόπο ζωής και ενσωματώστε την στην καθημερινότητά σας. Επαναλάβετε τις ήδη γνωστές στο σκυλί σας εντολές για λίγα λεπτά κάθε μέρα και εισάγετε σταδιακά την καινούργια εντολή που θέλετε να μάθει.

Οι εντολές που εκτελούνται, είναι σημαντικό να συνοδεύονται από ανταμοιβές και να μη διαρκούν περισσότερο από λίγα λεπτά για να μη χάνει το σκυλάκι σας το ενδιαφέρον του.

Αν το δείτε να κοιτάζει αλλού, να γλείφεται, να χασμουριέται, να μαζεύει την ουρά και τα αυτάκια του ή να προσπαθεί να παίξει, μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσετε την εκπαίδευση για σήμερα.

Αποφύγετε τις φωνές

Οι φωνές δεν θα σας βοηθήσουν να διορθώσετε μια προβληματική συμπεριφορά.

Η επίπληξη αυξάνει το άγχος και το ίδιο το άγχος είναι συχνά η αιτία πολλών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας. Ενα αγχωμένο σκυλάκι δεν θα είναι σε θέση να μάθει το ίδιο αποδοτικά σε σύγκριση με το να νιώθει ήρεμο και ενθουσιασμένο να δοκιμάσει νέα πράγματα.

Μην ξεχνάτε

Να τον επαινείτε ακόμα και για όσα είναι θεωρητικά δεδομένα. Οταν δηλαδή κάθεται ήσυχα στο κρεβάτι του ή κάνει την ανάγκη του εκεί που πρέπει.

Η εκπαίδευση προσφέρει νοητική και σωματική διέγερση. Επομένως, το κατοικίδιό σας θα είναι πιο υγιές και τελικά πιο ευτυχισμένο.

*Smart info

Tο μπισκότο (γενικότερα μια λιχουδιά) δελεάζει από ένα κουτάβι έως έναν σκύλο 14 χρόνων.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Λάζαρο Καρανάσιο, κτηνίατρο.