Ο ποιοτικός ύπνος δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο δυσεύρετος. Οι καθημερινές υποχρεώσεις και οι γρήγοροι ρυθμοί, ακόμα και εάν μας εξαντλούν, τα περισσότερα βράδια μας αφήνουν ξάγρυπνους, γεμάτους στρες και ένταση. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι εκτός από τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας και την «πεσμένη» διάθεση, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Η επιστημονική μελέτη από τους ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που δυσκολεύονταν να κοιμηθούν αρκετά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση, δηλαδή υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Hypertension.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα αϋπνίας μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο υπέρτασης και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο» εξηγούν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Η μελέτη

«Η υπέρταση σχετίζεται με πολλές επιπλοκές της σωματικής και ψυχικής υγείας. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να εντοπίσουμε την υψηλή αρτηριακή πίεση και να την αντιμετωπίσουμε, τόσο περισσότερο μετριάζουμε τον κίνδυνο για μελλοντικές παθήσεις» συμπληρώνουν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα δεκαέξι ετών 66.122 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 25 και 42 ετών. Στην έναρξη της μελέτης κανείς δεν είχε υπέρταση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, τη φυσική δραστηριότητα, το ιστορικό υπνικής άπνοιας και το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης των συμμετεχόντων και αξιολόγησαν τη συχνότητα της υπέρτασης στην ομάδα κάθε δύο χρόνια.

Άρχισαν να μετρούν τη διάρκεια του ύπνου για πρώτη φορά το 2001 και στη συνέχεια το έκαναν ξανά το 2009, καταγράφοντας τον μέσο αριθμό ωρών ύπνου σε ένα 24ωρο.

Παρακολούθησαν επίσης τις δυσκολίες ύπνου, όπως η δυσκολία των συμμετεχόντων να αποκοιμηθούν ή να κοιμηθούν όλο το βράδυ χωρίς διακοπές ή να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί, συλλέγοντας απαντήσεις σε διάφορα χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να αυξηθεί η πίεση

Οι αναλύσεις δεδομένων αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες με δυσκολίες στον ύπνο είχαν υψηλότερο ΔΜΣ, χαμηλότερη σωματική δραστηριότητα και φτωχότερες σε θρεπτικά συστατικά δίαιτες, κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι όσες δυσκολεύονταν να κοιμηθούν ήταν πιο πιθανό να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ και είχαν προηγουμένως περάσει την εμμηνόπαυση.

Μεταξύ των 25.987 περιπτώσεων υπέρτασης που καταγράφηκαν κατά την παρακολούθηση, οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν.

Ομοίως, οι γυναίκες που δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν και να κοιμηθούν χωρίς διακοπές είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση. Η αδυναμία να ξυπνήσουν νωρίς δεν συσχετίστηκε με αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο.

Πώς συνδέονται ύπνος και υπέρταση;

Ενώ η σύνδεση του ύπνου και του κινδύνου υπέρτασης παραμένει άγνωστη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι δυσκολίες ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε μια αλυσίδα γεγονότων, που μπορεί να αυξήσουν την κατακράτηση νατρίου και την αρτηριακή ακαμψία, οδηγώντας δυνητικά σε υπέρταση.

Οι διαταραχές στον κύκλο ύπνου/αφύπνισης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη δραστηριότητα συστολής/χαλάρωσης των αιμοφόρων αγγείων και τη λειτουργία των κυττάρων που ρυθμίζουν τον αγγειακό τόνο.

Ενώ σε αυτήν την μελέτη εξετάστηκε μόνο η συσχέτιση μεταξύ ύπνου και υπέρτασης στις γυναίκες, οι ερευνητές ελπίζουν να επεκτείνουν την μελέτη τους για να ανακαλύψουν περισσότερα για τους μηχανισμούς πίσω από το φαινόμενο.