Νωρίτερα φέτος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο προειδοποίησαν ότι οι λάμπες υπεριώδους φωτός (πολυμερίζουν και στερεοποιούν τα βερνίκια «τζελ» και μειώνουν το χρόνο που απαιτείται για να στεγνώσουν τα νύχια), που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα είδη μανικιούρ, μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα και δεν αποκλείεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, 20 λεπτά έκθεσης σκοτώνουν το 20 με 30% των κυττάρων σε καλλιέργειες ανθρώπινων κερατινοκυττάρων και ινοβλαστών.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι το υπεριώδες φως προκάλεσε, επίσης, βλάβες στο DNA και τα μιτοχόνδια και όσα κύτταρα επέζησαν παρουσίαζαν μεταλλάξεις που παραπέμπουν σε μελάνωμα.

Ακόμα κι αν μετά από αυτές τις αποκαλύψεις έχετε αποφασίσει ότι δεν θέλετε να κάνετε ημιμόνιμο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Saitama Gakuen στην Ιαπωνία σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε να πηγαίνετε να σας περιποιούνται τα νύχια.

Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, έφερε στο «φως» ένα απροσδόκητο όφελος που μπορεί να έχει για την υγεία…

Πώς το μανικιούρ ενισχύει την υγεία

Η κουβεντούλα για τα χόμπι και την καθημερινή ζωή με τις τεχνίτριες συνδέθηκε με αυξημένα θετικά συναισθήματα, χαλάρωση και αναζωογόνηση.

Αντίθετα, παρατηρήθηκε ότι οι βαθύτερες συζητήσεις, ειδικά για αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και προσωπικές δυσκολίες, είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 500 γυναίκες από 20 ετών έως τέλη των 30.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι το μανικιούρ σε ένα κέντρο περιποίησης σε συνδυασμό με την ευχάριστη συζήτηση, μπορεί να προσφέρει θετική ώθηση στην ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Αυτή η πρακτική προσφέρει, επίσης, μια διέξοδο στα άτομα, αναδεικνύοντας τη σημασία της αυτοφροντίδας και τα πιθανά οφέλη της ανταλλαγής προσωπικών σκέψεων σε ένα ασφαλές περιβάλλον», προσθέτουν.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι «η ενασχόληση με δραστηριότητες που επιτρέπουν στα άτομα να χαλαρώσουν, να προβληματιστούν και να αποκαλύψουν λίγα πράγματα για τον εαυτό τους μπορεί να είναι ένα πολύτιμο συστατικό για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας».

Η τέχνη της «κουβεντούλας»

Είναι ήδη γνωστό ότι η υγεία και η ευεξία των ανθρώπων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα των στενών τους σχέσεων.

Συχνά όμως είναι οι στιγμές σύνδεσης με ξένους ανθρώπους που μας χαρίζουν μια μοναδική ευχαρίστηση. Κάποιος που μας βοήθησε να ψάξουμε για τα χαμένα κλειδιά μας, κάποιος που μας έκανε ένα ειλικρινές κομπλιμέντο ή κάποιος που μας έδωσε τη θέση του σε περίπτωση που τη χρειαζόμασταν περισσότερο…

Η καλοσύνη, δηλαδή το να λαμβάνουμε υπόψη μας τους άλλους και τις ανάγκες τους προτού πάρουμε μια απόφαση, ενισχύει τόσο τη δική μας ευημερία όσο και του αποδέκτη.

Η ανταλλαγή ενέργειας με τους συνομιλητές μας μάς κρατάει πνευματικά νέους και βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας. Τα συναισθηματικά και γνωστικά μας συστήματα ενεργοποιούνται – όχι μόνο ως ομιλητές αλλά και ως ακροατές.

Πρόκειται για μια μορφή εκπαίδευσης του εγκεφάλου. Αλλά η τέχνη της συζήτησης είναι μια διανοητικά απαιτητική δραστηριότητα, καθώς επεξεργαζόμαστε πληθώρα πληροφοριών, ενώ, όπως αναφέρει και η μελέτη, οι συζητήσεις με αρνητικό περιεχόμενο μπορεί να μας επιβαρύνουν ψυχολογικά.