Οι χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και ο ξηρός εσωτερικός αέρας είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί που απειλούν το εκτεθειμένο δέρμα σας το χειμώνα. Το δικό σας όπλο; Η skincare ρουτίνα σας.

Αυτά τα συστατικά θα γίνουν φέτος η ασπίδα σας ενάντια στην αφυδάτωση, την ξηρότητα, τα σκασίματα και το ξεφλούδισμα:

1. Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ παράγεται φυσικά από τον οργανισμό. Είναι ένας πολυσακχαρίτης, ο οποίος δρα ως αποθήκη νερού της επιδερμίδας.

Ωστόσο, το κρύο, ο παγωμένος αέρας αλλά και το ξηρό κλίμα που επικρατεί στους εσωτερικούς χώρους λόγω του κλιματισμού, διαταράσσουν τον υδρολιπιδικό φραγμό και απογυμνώνουν την επιδερμίδα από τα φυσικά έλαια και επιταχύνουν την απώλεια της υγρασίας της.

Γι’ αυτό εμπλουτίστε την περιποίησή σας με προϊόντα με βάση το υαλουρονικό οξύ, που χαρίζει μοναδική ενυδάτωση χάρη στην ικανότητά του να συγκρατεί μεγάλη ποσότητα υγρασίας (αποθηκεύει έως και χίλιες φορές το βάρος του σε νερό!), ενώ παράλληλα προάγει την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη νεανικότητα της επιδερμίδας.

Pro tip: Εφαρμόζετε πάντα μια ενυδατική κρέμα πάνω από το υαλουρονικό για να «κλειδώσει» την υγρασία και να διατηρήσει το δέρμα λείο και σφριγηλό.

2. Βιταμίνη C

Ακριβώς όπως χρειάζεστε τη βιταμίνη C για να προφυλαχθείτεμε από το κρυολόγημα και τη γρίπη το χειμώνα, τη χρειάζεστε και για την περιποίηση του δέρματος, αφού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που το βλάπτουν.

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται όταν τα κύτταρα έρχονται αντιμέτωπα με επιβλαβείς παράγοντες του περιβάλλοντος και προκαλούν οξειδωτικό στρες.

Βέβαια, η βιταμίνη C δεν είναι απλώς ένα ισχυρό τοπικό αντιοξειδωτικό. Είναι ένα από τα πιο ευέλικτα ενεργά συστατικά καθώς διεγείρει, επίσης, την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα και είναι αντιφλεγμονώδες.

Pro tip: Ο συνδυασμός βιταμίνης C και υαλουρονικού οξέως συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, της αφυδάτωσης, της θαμπής όψης, και γενικότερα στα σημάδια της φωτογήρανσης.

3. Πανθενόλη

Η πανθενόλη ή αλλιώς προβιταμίνη Β5 βρίσκεται σε κάθε κύτταρο.

Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, μετατρέπεται σε παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), που συμβάλλει σημαντικά στην αναγέννηση του δέρματος.

Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι αξίζει να είναι μέρος της καθημερινής σας περιποίησης, όλο το χρόνο και ειδικότερα το χειμώνα, καθώς, χάρη στην υψηλή απορροφητικότητά της, διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες ενισχύοντας την ενυδάτωση και αναπληρώνοντας τη χαμένη υγρασία.

4. Ουρία

Η ουρία είναι ένα υγραντικό συστατικό κι έτσι απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και τη συγκρατεί στο δέρμα.

Έχει μαλακτικές ιδιότητες και έτσι απαλύνει και λειαίνει το δέρμα.

Οι κερατολυτικές της ουσίες ενυδατώνουν διασπώντας την κερατίνη, η οποία συνδέει τα κύτταρα του δέρματος μεταξύ τους, αφαιρώντας ουσιαστικά αυτό το τραχύ ανώτερο στρώμα για να επιτρέψει στην υγρασία να φτάσει βαθιά.

Δηλαδή, διεισδύει γρήγορα στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος και το προστατεύει από την απώλεια υγρασίας ρυθμίζοντας την περιεκτικότητα του δέρματος σε νερό.

Pro tip: Η συνδυαστική δράση της πανθενόλης με την ουρία ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα και επιταχύνει την ανάπλασή της.