Τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και συνηθειών, όπως το θερμό και συχνό styling. Τα καλά νέα είναι όμως, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα φροντίσετε σωστά και να τους χαρίσετε εντατική ενυδάτωση και θρέψη.

Ελλιπής φροντίδα

Ο τρόπος με τον οποίο χτενίζετε και φροντίζετε τα μαλλιά σας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τις εύθραυστες άκρες, που «σπάνε» εύκολα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας τα σκληρά σαμπουάν, η υπερβολική χρήση θερμών συσκευών styling και τα σφιχτά χτενίσματα μπορεί να τα ταλαιπωρήσουν.

Fix It

Καλές πρακτικές περιποίησης και φροντίδας που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της τρίχας και του τριχωτού της κεφαλής, περιλαμβάνουν:

  • Αποφύγετε σκληρά προϊόντα styling και χρησιμοποιήστε θερμοπροστασία πριν το πιστολάκι ή την ισιωτική.
  • Χρησιμοποιήστε μαλακτικό μετά από κάθε λούσιμο για να τα ενυδατώσετε.
  • Αποφύγετε το πολύ συχνό λούσιμο.
  • Αποφύγετε τα σφιχτά χτενίσματα, όπως η κοτσίδα και οι κότσοι.

Έχετε στρες

Το συναισθηματικό ή σωματικό στρες φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει πτώση του 50 έως 75% των μαλλιών σας, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Ορισμένες στρεσογόνες περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση, περιλαμβάνουν:

  • Θάνατος συγγενή.
  • Σοβαρή ασθένεια.

Fix It

Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί και έχετε κατά νου ότι μετά το πέρας αυτής της δύσκολης περιόδου, τα μαλλιά σας θα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μοιραστείτε τις σκέψεις, τις ανησυχίες ή την θλίψη σας με τους αγαπημένους σας, που θα σας ακούσουν και θα είναι εκεί για να σας υποστηρίξουν. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, που θα σας καθοδηγήσει και θα σας βοηθήσει, παρέχοντας τις κατάλληλες στρατηγικές για να πλοηγηθείτε σε αυτήν την εξαιρετικά αγχωτική περίοδο της ζωής σας.

Σας λείπουν θρεπτικά συστατικά

Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, η απώλεια βάρους και οι διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία ή η ανορεξία μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρά μαλλιά ή απώλεια μαλλιών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η ανεπάρκεια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο ή βιοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, όπως και η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α.

Fix It

Εάν η τριχόπτωση και η ξηρότητα οφείλεται πράγματι σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, μπορείτε να επαναφέρετε τα μαλλιά σας ακολουθώντας μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να σας λείπει ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό και εκείνος θα σας πει τι μπορείτε να κάνετε στην συνέχεια.

Τα μαλλιά σας… μεγαλώνουν

Μεγαλώνουμε και μαζί μας μεγαλώνουν και τα μαλλιά μας. Η γήρανση, σε συνδυασμό με τα γονίδια, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και τριχόπτωση που ενδεχομένως να μην μπορεί να προληφθεί.

Τα μαλλιά και το δέρμα σας μπορεί να γίνονται πιο ξηρά όσο μεγαλώνετε, επειδή το σώμα παράγει λιγότερο σμήγμα, που διατηρεί μαλλιά και δέρμα επαρκώς ενυδατωμένα, με την πάροδο του χρόνου.