Είναι καλά γνωστό ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αφού περίπου το 50% των ανδρών και το 1/3 των γυναικών μέσης ηλικίας μπορεί να εκδηλώσουν σημεία ή συμπτώματα υποκείμενης καρδιοπάθειας.

Νέα έρευνα, τώρα, έρχεται να προσθέσει και τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού στους ήδη υπάρχοντες κλασικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής νόσου.

Τι έδειξε μετα-ανάλυση για τον αυτισμό

Σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 34 προηγούμενων μελετών εξετάστηκαν τα ιατρικά αρχεία 276.000 ατόμων με αυτισμό και περίπου 1 εκατομμυρίου υγιών ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 31 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με αυτισμό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα έως και 64% να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1, έως και 146% πιθανότητα για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και 46% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρδιακή νόσο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι τα αυτιστικά παιδιά έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σχέση με άλλα υγιή παιδιά.

Αυτό, ενδεχομένως είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας συμπεριλαμβάνοντας και τη δυσμενή επίδραση της συγχορηγούμενης αντιψυχωσικής αγωγής στα πλαίσια αντιμετώπισης του αυτισμού, η οποία μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα ή να επιδεινώσει την παχυσαρκία.

Σε γενικές γραμμές, είναι γνωστό ότι οι πάσχοντες από αυτισμό συχνά έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Μάλιστα, έρευνα από τη Σουηδία έδειξε ότι πεθαίνουν από 16 έως 35 χρόνια νωρίτερα από τον αναμενόμενο μέσο όρο, εξαιτίας τόσο της νόσου όσο και του μη υγιεινού τρόπου ζωής τους με μη ισορροπημένη διατροφή, έλλειψη φυσικής άσκησης και κακής ποιότητας ύπνο, τα οποία επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας.

Τα ανωτέρω ευρήματα δεν υπαινίσσονται ούτε αποδεικνύουν κάποια αιτιατή σχέση μεταξύ αυτισμού και καρδιαγγειακής νόσησης.

Ωστόσο η γνώση αυτής της συσχέτισης αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αντιληφθούμε τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής στη γενικότερη κατάσταση της υγείας των παιδιών με αυτισμό.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η διάγνωση του αυτισμού στους πρώτους 18 μήνες της ζωής ενός παιδιού μπορεί ενδεχομένως να προλάβει την πιθανότητα μετέπειτα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ – Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Αφιέρωμα Υγεία