Το γεγονός ότι τα θέματα ψυχικής υγείας συζητώνται εκτενώς και ανοιχτά στις μέρες μας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και θετικό. Ωστόσο, όταν κλινικοί όροι που αφορούν την ψυχολογία χρησιμοποιούνται λανθασμένα, μπορεί να είναι επιζήμιο. Γιατί;

Όταν κανείς προσπαθεί να κάνει κατά κάποιο τρόπο διάγνωση για ένα άλλο άτομο με βάση την περιορισμένη κατανόηση των ποικίλων ορολογιών, τότε το άτομο που δέχεται την διαπίστωση μπορεί να επιβαρυνθεί και οι σχέσεις, μεταξύ άλλων, να διαταραχθούν.

Ας δούμε αν πραγματικά γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα παρακάτω.

#1 Προσωπικά όρια

Είναι απαραίτητο για την ψυχική μας υγεία να θέτουμε όρια. Η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει τη συνομιλία με τον σύντροφό μας ή έναν φίλο μας ώστε να του επικοινωνήσουμε τι χρειαζόμαστε ή τι θέλουμε μια δεδομένη στιγμή και να δούμε αν υπάρχει τρόπος οι δικές μας επιθυμίες να ταιριάξουν με τις τρέχουσες ανάγκες και τα θέλω του άλλου.

Αυτό το δεύτερο κομμάτι του παζλ, το είχατε υπόψιν;

Όταν βάζουμε όρια, είναι σημαντικό να μην εστιάζουμε μόνο στα δικά μας. Σκοπός των ορίων είναι να αποτελέσουν μια υγιή στρατηγική επικοινωνίας, όχι να καταλήξουν σε μια εγωιστική συμπεριφορά του ενός έναντι του άλλου και τελικά σε αποξένωση.

#2 Τραύμα

Μερικά από τα «τραύματα» στα οποία αναφερόμαστε, αποτελούν κάποιες φορές, φυσιολογικές εμπειρίες. Η επισήμανση αυτών ως «τραυματικών» μπορεί να κάνει την επεξεργασία τους πιο δύσκολη, αναγκάζοντάς μας να παραμένουμε προσκολλημένοι σε αυτές.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το τραύμα επιπόλαια. Ειδικά, στις μέρες μας που κανείς θα τις χαρακτήριζε «σκληρές».

Εάν ένα περιστατικό είχε σοβαρό αντίκτυπο σε εσάς, προτού βάλετε ταμπέλες εσείς ή οι γύρω σας, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εκείνος είναι σε θέση να αξιολογήσει όσα βιώνετε και να σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε.

#3 Αυτοφροντίδα

Η έννοια της αυτοφροντίδας είναι στην ουσία της πολύ απλή και αφορά τα βασικά: Να πίνει κανείς αρκετό νερό, να κοιμάται καλά, να τρώει σωστά και γενικά να δίνει προσοχή σε αυτό που έχει ανάγκη κάθε δεδομένη στιγμή.

Η λέξη αυτοφροντίδα συχνά ωστόσο συνδέεται σήμερα στα social με περιποίηση σε πολυτελή σπα και με το να έχει κανείς άπλετο ελεύθερο χρόνο, χρήματα και ενέργεια για να κάνει όσα πρέπει ώστε να φροντίσει κατάλληλα τον εαυτό του.

Παρά τις σύγχρονες απεικονίσεις της αυτοφροντίδας, οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσδιορίσουν το πώς μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες ώστε να βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή.