Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπου καρκίνου μεταξύ των γυναικών στην Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης, όπως η ηλικία, το οικογενειακό και προσωπικό ιστορικό, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η κατανάλωση αλκοόλ.

«Ο ρόλος του αλκοόλ ως τροποποιήσιμου παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι κρίσιμος», υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μάλιστα, το 66% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλονται στο αλκοόλ.

Ωστόσο, σχεδόν το 80% των γυναικών από 14 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health δεν γνώριζαν τον κίνδυνο αυτό.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη έχει τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο, η μείωση ή ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσουμε για να μειώσουμε τις βλάβες και να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία», αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Πόσο αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο;

Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ

Οι γυναίκες που καταναλώνουν τρία αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν 15% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που δεν πίνουν.

Όμως ακόμη και σχετικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου, προειδοποιεί

Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού που αποδίδονται στο αλκοόλ στην Ευρώπη δεν οφείλονται σε βαριά κατανάλωση αλκοόλ, ενώ περίπου το 1/3 των νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο οφείλεται στην κατανάλωση έως και δύο μικρών ποτηριών κρασιού την ημέρα.

Μην αμελείτε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις σας

Πριν αγχωθούμε, όμως, διαβάζοντας νούμερα είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη προοδεύει. Οι πολυάριθμες νέες θεραπείες παρατείνουν τη ζωή ακόμα και των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ενισχύοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής τους.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η καλύτερη θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να αμελούμε τις εξετάσεις μας αλλά ούτε και να αγνοούμε το οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα.

Η έγκαιρη διάγνωση αποδεικνύεται σωτήρια όταν μιλάμε για τον καρκίνο του μαστού. Αυτή περιλαμβάνει τον προγραμματισμό τακτικών εξετάσεων των μαστών, τακτικές μαστογραφίες αλλά και αυτοεξέταση του μαστού σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Radiology, το περιοδικό της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, η ετήσια προληπτική μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού κατά 40%.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας, η Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού και το Εθνικό Ολοκληρωμένο Δίκτυο Καρκίνου συνιστούν ετήσιο έλεγχο για γυναίκες μέσου κινδύνου για καρκίνο του μαστού ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών και συνεχίζοντας όσο η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της.