Τίποτα δεν συγκρίνεται με την ομορφιά που ακτινοβολεί μια φυσικά φωτεινή επιδερμίδα. Υπάρχουν, όμως, συνήθειες στην καθημερινότητά μας που, μαζί με τις περιβαλλοντικές επιθέσεις, μπορεί να «κουράσουν» το δέρμα και τελικά να το αφήσουν θαμπό. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να θωρακίσετε τη λάμψη της επιδερμίδας σας – και έχουν την έγκριση των ειδικών.

Να είστε συνεπείς με τη ρουτίνα περιποίησής σας

Σίγουρα ακούτε συχνά πως η συνέπεια είναι το μυστικό κάθε επιτυχίας- αυτό ισχύει και στην καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας σας. Ακολουθείτε πιστά το βασικό τρίπτυχο του πρωινού skincare, δηλαδή καθαρισμό, ενυδάτωση και οπωσδήποτε αντηλιακή προστασία ενώ το βράδυ, όσο κουρασμένες κι αν είστε, μην παραλείπετε το ντεμακιγιάζ, τη ρετινόλη (αν χρησιμοποιείτε) ή μια κρέμα νύχτας. Αυτή είναι η βασική ιεροτελεστία φροντίδας που απαντά στις κύριες ανάγκες της επιδερμίδας- μπορείτε να αρκεστείτε σε αυτά ή να την εμπλουτίσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Μην ξεχνάτε το αντηλιακό

Η καθημερινή χρήση αντηλιακού δεν είναι προαιρετική, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη νεανικότητα της επιδερμίδας, τονίζουν οι δερματολόγοι.  Η προστασία της από τις βλαβερές ακτίνες UV αποτρέπει την πρόωρη γήρανση και διατηρεί τον τόνο της ομοιόμορφο. Επιλέξτε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και εφαρμόστε το ευλαβικά κάθε πρωί, ως τελευταίο βήμα φροντίδας της επιδερμίδας σας, πριν βγείτε από το σπίτι.

Ποτέ χωρίς ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για κάθε τύπο δέρματος.  Εμπλουτίστε το skincare σας με έναν ενυδατικό ορό για να ενισχύσετε τα επίπεδα υγρασίας στην επιδερμίδα σας. Αναζητήστε συστατικά το υαλουρονικό οξύ, η γλυκερίνη ή τα ceramides, για να ενισχύσετε τον επιδερμιδικό φραγμό.

Κάντε απολέπιση

Η τακτική απολέπιση βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας, αποκαλύπτοντας τη φυσική φωτεινότητά της. Μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιείστε ένα φυσικό απολεπιστικό με απαλούς κόκκους που δεν θα τραυματίσουν την επιδερμίδα σας, ή μια σύνθεση για χημική απολέπιση με οξέα φρούτων (AHAs, BHAs) ή με ήπια ένζυμα. Προσοχή, όμως, μην το παρακάνετε με την απολέπιση γιατί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βγει εκτός ισορροπίας η επιδερμίδα σας.

Πείτε ναι στη ρετινόλη

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ρετινόλη αξίζει μια θέση σε κάθε skincare, καθώς  κάνει ομοιόμορφο τον τόνο του δέρματος, βελτιώνει την υφή του και ενισχύει την κυτταρική ανανέωση, ώστε να έρχονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας τα νεανικά κύτταρα. Το μόνο που «απαιτεί» είναι να την εντάξετε σταδιακά στην ρουτίνα σας – και πάντα το βράδυ- γιατί η απολέπιση που προκαλεί κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο. Ένα ήπιο ξεφλούδισμα είναι αναμενόμενο, καθώς η επιδερμίδα προσαρμόζεται στη δράση της ρετινόλης, αν όμως ο ερεθισμός επιμένει ή εντείνεται, θα πρέπει να διακόψετε τη χρήση της και να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Χρησιμοποιήστε βιταμίνη C

Ένα ακόμα must συστατικό στο καθημερινό skincare: Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες «ευθύνονται» για την πρόωρη γήρανση, βοηθάει στην αντιμετώπιση των κυτταρικών βλαβών που έχουν ήδη δημιουργηθεί από τις επιθέσεις τους, και βελτιώνει τη φωτεινότητα της επιδερμίδας.

Πάρτε στα σοβαρά τα μαξιλάρια σας

Ναι, τα μαξιλάρια σας- ή, πιο σωστά, οι μαξιλαροθήκες τους- μπορούν να επηρεάσουν την όψη της επιδερμίδας σας, αφού αν δεν τα αλλάζετε συχνά, γίνονται εστίες μικροβίων που προκαλούν σπυράκια. Αν αντέχει ο προϋπολογισμός σας, «επενδύστε» σε μεταξωτές μαξιλαροθήκες, οι οποίες είναι πιο φιλικές με την επιδερμίδα αλλά και με τα μαλλιά. Μάλιστα, επειδή δεν τσαλακώνονται, αποφεύγετε και τις γραμμές ύπνου.

Ξεκουραστείτε

Ο ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι πολύτιμος για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ομορφιάς της επιδερμίδας. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης των φθορών, ο επαρκής, ποιοτικός ύπνος δίνει στα κύτταρα τον χρόνο που χρειάζονται προκειμένου να ολοκληρώσουν αυτές τις «εργασίες». Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου κάνει το δέρμα θαμπό και οι μαύροι κύκλοι δε θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ακολουθείτε σωστή διατροφή

Το δέρμα μας καθρεφτίζει την συνολική υγεία μας. Η σωστή διατροφή επηρεάζει και την κατάσταση της επιδερμίδας, μπορεί να πυροδοτήσει εξάρσεις ακμής, ακόμα και να επιταχύνει την πρόωρη γήρανση. Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά που συμβάλλουν σημαντικά σε ένα ισορροπημένο μικροβίωμα που «αντανακλά» και στην επιδερμίδα.