Οι εποχικές αλλεργίες είναι ένα συχνό φαινόμενο την Άνοιξη, το οποίο ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων. Τα αλλεργιογόνα της εποχής σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τις αλλεργίες.

Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζονται αρνητικά από τις αλλεργίες.

Ειδικότερα, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να διαρκέσει για πολύ καιρό, προκαλώντας και περαιτέρω προβλήματα όπως η ιγμορίτιδα, καθώς πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή στη ρινική κοιλότητα, και είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Άλλωστε, δεν είναι εύκολο να φτερνίζεστε συνέχεια, να μην μπορείτε να αναπνεύσετε ή να έχετε φαγούρα και εξανθήματα. Ο οργανισμός είναι σαν να περνάει ένα μακρύ κρυολόγημα, το ανοσοποιητικό εξασθενεί, και, φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται βοήθεια από ειδικό.

Γιατί οι αλλεργίες επιδεινώνουν τις ψυχικές διαταραχές

Έχοντας συνεχώς βουλωμένη μύτη, ερεθισμένα μάτια, κνησμό, βήχα ή ενοχλήσεις στο λαιμό, αυτόματα νιώθουμε άσχημα. Ταυτόχρονα, καθημερινές διαδικασίες όπως ο ύπνος, η εργασία ή η γυμναστική δυσκολεύουν αρκετά, καθώς το σώμα δεν έχει ενέργεια και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε κουρασμένοι και να βιώνουμε στρες για το πώς θα ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα και την κοινωνική μας ζωή.

Ευρήματα από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα, τα οποία εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα, αποκάλυψαν ότι τα τρωκτικά εμφάνισαν άγχος και αυξημένα επίπεδα κυτοκίνης -μιας ομάδας πεπτιδίων που χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους και παίζουν ρόλο στη φλεγμονή -και της ορμόνης του άγχους στον εγκέφαλό τους.

Μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδεικνύουν ότι οι ασθενείς –και ιδιαίτερα γυναίκες– με αλλεργίες έχουν περίπου μία και μισή φορά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η απαραίτητη επίσκεψη στον γιατρό

Αρχικά, αν υποφέρετε συχνά και για πολύ καιρό από τις αλλεργίες, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο ή πνευμονολόγο, ανάλογα με το είδος των αλλεργιών που σας ταλαιπωρεί. Μόνο εκείνοι θα σας καθοδηγήσουν σωστά και θα σας προτείνουν πιθανή αγωγή για να σας ανακουφίσουν μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, αν παράλληλα τα συμπτώματα της κούρασης, της άρνησης για την κοινωνική ζωή και τις δραστηριότητές σας και τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνονται, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε και κάποιον ψυχολόγο μέχρι να βάλετε σε μια σειρά τα συναισθήματά σας και τις αλλεργίες. Σε κάθε περίπτωση, ενημερωθείτε για όλες τις επιλογές σας από τους ειδικούς, τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων και βήμα – βήμα βρείτε την θεραπεία που σας ταιριάζει καλύτερα. Στόχος είναι να ανακουφίσετε το σώμα σας από τα εξουθενωτικά συμπτώματα, μαθαίνοντας να προλαμβάνετε και να αντιμετωπίζετε τις εποχικές αλλεργίες μακροπρόθεσμα.