Οι βαθμολογίες IQ αποτελούν ένα βασικό κριτήριο που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε την νοημοσύνη. Ειδικότερα, από το 1932 έως τον 20ο αιώνα αυξήθηκαν σημαντικά παγκοσμίως, με διαφορές που κυμαίνονται από περίπου τρεις έως πέντε βαθμούς IQ ανά δεκαετία. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «Φαινόμενο Flynn». 

Πρόσφατα, όμως, μια νέα μελέτη από το Northwestern University υποστηρίζει ότι ένα είδος «αντίστροφης επίδρασης Flynn» παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες (μεταξύ 2006 και 2018) σε κάθε κατηγορία — εκτός από μία. Ωστόσο, υπήρχαν σταθερές αρνητικές κλίσεις μεταξύ των τριών από τους τέσσερις γνωστικούς τομείς.

Συγκεκριμένα, οι βαθμολογίες που σχετίζονται με τη λογική και το λεξιλόγιο, την οπτική επίλυση προβλημάτων και τις σειρές γραμμάτων και αριθμών (υπολογιστικές/μαθηματικές) μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, όπως επίσης και οι βαθμολογίες που προέρχονται από πολλαπλές πληροφορίες. Ωστόσο, οι βαθμολογίες της τρισδιάστατης περιστροφής γενικά αυξήθηκαν μεταξύ 2011 και 2018. Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν δεν συνδέονταν με την ηλικία, την εκπαίδευση ή το φύλο.

Είναι τελικά οι Αμερικανοί λιγότερο έξυπνοι με τα χρόνια; 

Τα αποτελέσματα, όμως, δεν συνεπάγονται ότι οι Αμερικάνοι στην προκειμένη περίπτωση είναι λιγότερο έξυπνοι. Πρόκειται για βαθμολογίες που ευνοούν παλιότερα ή νεότερα δείγματα. «Οι βαθμολογίες θα μπορούσαν να αλλάζουν και να μειώνονται κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων τεστ», εξηγεί ο Dworak, επίκουρος καθηγητής ιατρικών κοινωνικών επιστημών στο Northwestern University Feinberg School of Medicine

Τι έδειξε η έρευνα για την νοημοσύνη 

Η μελέτη βασίστηκε στο Synthetic Aperture Personality Assessment (SAPA) Project, ένα δωρεάν διαδικτυακό τεστ προσωπικότητας που στηρίζεται σε έρευνες, εστιάζοντας σε 27 χαρακτηριστικά ιδιοσυγκρασίας (προσαρμοστικότητα, παρορμητικότητα, άγχος, χιούμορ), εκτός από τις βαθμολογίες ικανότητας. τεστ νοημοσύνης

Οι συμμετέχοντες ήταν 394.378 Αμερικανικοί και μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια 13 ετών. Επιπλέον, μια μικρότερη ομάδα (303.540 άτομα) μελετήθηκε μεταξύ 2011 και 2018. Γενικά, οι επιστήμονες συζήτησαν και προσπάθησαν να διερευνήσουν τις αιτίες πίσω από τις αλλαγές και την έκπτωση στη γνωστική ικανότητα, χωρίς να προσδιορίζουν αν παίζει ρόλο η διατροφή ή η γενικότερη υγεία. 

Ίσως, οι κοινωνικές αλλαγές που υφίσταται το άτομο τα τελευταία χρόνια να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Αρκεί να παρατηρήσετε τη σύγχρονη καθημερινότητα του ατόμου και τις συνήθειές του, που κυρίως στρέφονται γύρω από τις οθόνες και τα social media, αποκλείοντας κάθε στιγμή δημιουργικότητας ή γνωστικής εγρήγορσης. Καλό είναι, λοιπόν, να αναδιοργανώσετε το πρόγραμμά σας, αφήνοντας χρόνο για νέες συνήθειες που θα τονώσουν το μυαλό και θα ανοίξουν τους ορίζοντές σας.