Πρόσφατη μελέτη εξέτασε έναν τρόπο υπολογισμού της λειτουργικής ηλικίας της καρδιάς σε σχέση με τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο βασισμένο στην καρδιακή μαγνητική τομογραφία (MRI). Όπως αποκαλύφθηκε, ορισμένες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και η κολπική μαρμαρυγή καθώς και η ανθυγιεινή ζωή, μπορούν να γεράσουν πρόωρα την καρδιά.

Οι ερευνητές αυτής της αναδρομικής παρατηρητικής μελέτης επεσήμαναν ότι ορισμένοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν επίσης να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal Open.

Προσδιορίζοντας την ηλικία της καρδιάς

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από πέντε διαφορετικές τοποθεσίες σε τρεις χώρες. Οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν διάφορα στοιχεία της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς τους. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της ηλικίας της καρδιάς των συμμετεχόντων. Επιπλέον, πραγματοποίησαν στατιστικές αναλύσεις.

Παρατηρήθηκαν διακριτές διαφορές στην καρδιά μεταξύ των υγιών και των μη υγιών ομάδων. Για παράδειγμα, η μη υγιής ομάδα είχε υψηλότερο μέσο όρο όγκου εγκεφαλικής συστολής, ο οποίος αφορά την ποσότητα του αίματος που αντλεί η αριστερή κοιλία όταν συστέλλεται.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η καρδιά των υγιών συμμετεχόντων είχε περίπου την ίδια ηλικία με την χρονολογική τους.

Αντίθετα, οι μη υγιείς συμμετέχοντες είχαν καρδιακή ηλικία υψηλότερη από την χρονολογική τους. Οι καρδιακές ηλικίες που προσδιορίστηκαν μέσω της καρδιακής μαγνητικής τομογραφίας ήταν σχεδόν πέντε χρόνια μεγαλύτερες από την χρονολογική ηλικία αυτών των συμμετεχόντων.

Η παχυσαρκία φάνηκε να αυξάνει σημαντικά την λειτουργική ηλικία της καρδιάς. Οι συμμετέχοντες με δείκτη μάζας σώματος 40 ή μεγαλύτερο είχαν καρδιακή ηλικία 45 χρόνια μεγαλύτερη από την χρονολογική τους ηλικία. Για τους συμμετέχοντες με κολπική μαρμαρυγή, η λειτουργική ηλικία της καρδιάς ήταν επίσης μεγαλύτερη σε σχέση με τους υγιείς συμμετέχοντες.

Η λειτουργική ηλικία της καρδιάς ήταν μερικές φορές υψηλότερη για άλλες συννοσηρότητες σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες.

Στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 69 ετών, οι συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν αυξημένη λειτουργική ηλικία της καρδιάς σε σχέση με τους υγιείς συμμετέχοντες στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Ομοίως, ο διαβήτης αύξησε την λειτουργική ηλικία της καρδιάς για συμμετέχοντες ηλικίας από 30 έως 69 ετών, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην ομάδα από 40 έως 49 ετών.

Ωστόσο, στην ομάδα από 70 έως 85 ετών, οι συμμετέχοντες με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν στην πραγματικότητα χαμηλότερη λειτουργική ηλικία της καρδιάς από τους υγιείς συμμετέχοντες της ίδιας ηλικίας.

Μια καρδιά που είναι από 5 έως 45 χρόνια μεγαλύτερη

Ο συγγραφέας της μελέτης Pankaj Garg, MD, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο East Anglia, Norwich στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σχετικά με τα αποτελέσματα:

«Για τους υγιείς ανθρώπους, η ηλικία της καρδιάς αντιστοιχεί στην πραγματική τους ηλικία. Αλλά αν κάποιος έχει προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ή επιπλέον βάρος, η καρδιά του μπορεί να φαίνεται πολύ μεγαλύτερη—περίπου 4,6 χρόνια μεγαλύτερη κατά μέσο όρο. Για τους ανθρώπους με πολλά επιπλέον κιλά, η καρδιά τους φαίνεται να είναι έως και 45 χρόνια μεγαλύτερη»!

Η εν λόγω έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο αποτελεσματική παρακολούθηση της καρδιακής υγείας, αλλά έχει και περιορισμούς, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Πρώτον, βασίστηκε σε εκτιμήσεις. Δεύτερον, δεν ήταν μακροχρόνια και τρίτον, οι ερευνητές δεν μέτρησαν πόσο καιρό οι συμμετέχοντες είχαν τις συννοσηρότητες. Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι η μελέτη δεν εξέτασε ορισμένους παράγοντες, όπως η άσκηση και η διατροφή.

Μελλοντικές μακροχρόνιες μελέτες θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες, ομοίως και η παρακολούθηση του πώς παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων, υπογράμμισαν οι ειδικοί.