Το να εντάσσουμε τα φρούτα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι βασικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, μάλιστα υπάρχουν ορισμένα φρούτα που ξεχωρίζουν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, την νοστιμιά αλλά και το χρώμα τους.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε τακτικά δύο συγκεκριμένα φρούτα; Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία και ποια η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα;

Τα φρούτα που δίνουν χρώμα και ευεξία στη ζωή μας

Τα κόκκινα μούρα λοιπόν, όπως οι φράουλες και τα σμέουρα, ξεχωρίζουν για τη γεύση αλλά και τα πολλαπλά οφέλη τους. Μπορούν να ενισχύσουν την καθημερινή μας ευεξία, όπως αποδεικνύουν επιστημονικές μελέτες και τονίζουν οι ειδικοί.

5 +1 τρόποι με τους οποίους η τακτική κατανάλωση φράουλας επηρεάζει την υγεία μας:

  • Οι τακτική κατανάλωσή τους βελτιώνουν την πέψη χάρη στις φυτικές ίνες που προάγουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού, ενώ οι ίνες στις φράουλες αυξάνουν επίσης τα καλά βακτήρια στο έντερο.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο αρθρίτιδας μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους, χάρη στη βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients έδειξε ότι άτομα με παχυσαρκία και πόνο στα γόνατα από αρθρίτιδα ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου μετά από 12 εβδομάδες κατανάλωσης φραουλών.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων που συνδέονται με τη φλεγμονή.
  • Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, όπως αυτές που βρίσκονται στις φράουλες, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
  • Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, καθώς έχουν λίγες θερμίδες αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.
  • Αναδυόμενες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες στις φράουλες μπορεί να ωφελήσουν τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τις γνωστικές λειτουργίες και υποστηρίζοντας τη μνήμη.

Σμέουρα (rasberries): Υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη

Τα σμέουρα είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες όπως οι ανθοκυανίνες, που τους χαρίζουν το ζωντανό κόκκινο χρώμα και ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Σύμφωνα με τoυς ειδικούς:

  • Τα σμέουρα βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, καρκίνου και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
  • Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία, βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και την LDL χοληστερόλη. Όλες αυτές οι επιδράσεις μπορούν να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού. Μάλιστα, μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Food Science & Nutrition διαπίστωσε ότι, τα σμέουρα παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή μεταβολικό σύνδρομο. Οι συμμετέχοντες είδαν ουσιαστικές μειώσεις στη συνολική χοληστερόλη και στην «κακή» χοληστερόλη, πιθανότατα χάρη στον τρόπο με τον οποίο οι πολυφαινόλες των σμέουρων επηρεάζουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων και υποστηρίζουν την υγεία των αγγείων.
  • Βελτιώνουν την πέψη και την υγεία του εντέρου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες που τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια.
  • Προάγουν την υγεία του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της βιταμίνης C.
  • Υποστηρίζουν την υγεία των οστών, λόγω της βιταμίνης Κ, του μαγγανίου και του ασβεστίου που περιέχουν.

Περίπου 1 φλιτζάνι ημερησίως είναι η ιδανική ποσότητα για να απολαμβάνουμε τα οφέλη τους χωρίς παρενέργειες.  Ενώ ακόμα και αν δεν είναι εποχή φρέσκων φρούτων, οι κατεψυγμένες φράουλες και σμέουρα διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά και μπορούν να σε βοηθήσουν να απολαύσεις τα οφέλη τους όλο τον χρόνο.

Ωστόσο, παρά τα πολλά οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση σμέουρων, ορισμένες ομάδες πληθυσμού θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωσή τους.