Όταν ξεκινάμε μια νέα σχέση, είναι πολύ πιθανό να μας παρασύρει η φάση του μήνα του μέλιτος. Είναι μαγευτική, σαν να έχεις τελικά βρει το άτομο που σε καταλαβαίνει απόλυτα. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη, οι συζητήσεις ρέουν αβίαστα και ακόμα και οι πιο μικρές κινήσεις μοιάζουν σημαντικές.

Είναι αυτή η φάση του μήνα του μέλιτος ο τρόπος της φύσης να κάνει τον έρωτα συναρπαστικό;

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα πράγματι πλημμυρίζει από ντοπαμίνη, οξυτοκίνη και σεροτονίνη — νευροχημικές ουσίες που ευθύνονται για την ευχαρίστηση και την ενίσχυση της σύνδεσης. Ωστόσο, το στυλ προσκόλλησης του κάθε ατόμου καθορίζει τον τρόπο που βιώνει αυτές τις ορμόνες. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει την οικειότητα βάσει του παρελθόντος και αντιδρά αναλόγως. Για κάποιους, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη οικειότητα. Για άλλους όμως, σημαίνει φόβος, ανασφάλεια, ακόμα και επιθυμία για απομάκρυνση.

Σε ποια κατηγορία ανήκεις;

Η κατανόηση του προσωπικού μας στυλ προσκόλλησης μπορεί να μας χαρίσει μια πιο καθαρή εικόνα ως προς το γιατί συμπεριφερόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο στις σχέσεις μας:

  • Ασφαλής προσκόλληση: Νιώθεις άνετα με την συναισθηματική οικειότητα αλλά και με την ανεξαρτησία.
  • Αγχώδης: Επιθυμείς την οικειότητα αλλά φοβάσαι την εγκατάλειψη.
  • Αποφευκτική: Εκτιμάς την αυτονομία και κρατάς συναισθηματική απόσταση.
  • Φοβική: Θέλεις αγάπη αλλά ταυτόχρονα τη φοβάσαι.

Αν έχεις ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης

Προσεγγίζεις τον νέο έρωτα με σταθερό ενθουσιασμό. Απολαμβάνεις την αγάπη χωρίς να χάνεις την ταυτότητά σου. Δεν ψάχνεις διαρκώς για σημάδια κινδύνου και δεν προσπαθείς να «κλειδώσεις» τη σχέση. Αντίθετα, αφήνεις τον έρωτα να εξελιχθεί. Επιπλέον, πιθανότατα δεν πανικοβάλλεσαι όταν η φάση του μήνα του μέλιτος αναπόφευκτα περνά. Εμπιστεύεσαι ότι η σύνδεση θα εμβαθύνει με τον καιρό. Το νευρικό σου σύστημα παραμένει εν τω μεταξύ ισορροπημένο και εκφράζεις ξεκάθαρα τις ανάγκες σου.

Πώς μοιάζει ένα αγχώδες στυλ προσκόλλησης

Τα πρώτα στάδια του έρωτα είναι συναρπαστικά αλλά και αγχωτικά. Το άτομο με αγχώδες στυλ προσκόλλησης τείνει να επενδύει υπερβολικά νωρίς, να εξιδανικεύει τον/την σύντροφο και να φοβάται οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή στην προσοχή του/της.

Στέλνεις πολλά μηνύματα; Σκέφτεσαι κάθε συζήτηση ξανά και ξανά; Αναρωτιέσαι πού βρίσκεται η σχέση; Μήπως τελικά μπερδεύεις το άγχος με τον ενθουσιασμό;

Αυτή η ένταση δεν αποτελεί ελάττωμα χαρακτήρα, αλλά στρατηγική επιβίωσης. Το σύστημά σου είναι προγραμματισμένο να κυνηγά την οικειότητα γιατί κάποια στιγμή στη ζωή σου ένιωσες ότι μπορεί να σου την αφαιρέσουν. Αυτό το μοτίβο, δυστυχώς, συχνά λειτουργεί αρνητικά. Μπορεί να κάνει τον/την σύντροφο να αισθάνεται πίεση. Αν θέλεις να αλλάξεις, είναι ωφέλιμο να μάθεις να ηρεμείς τον εαυτό σου, να επιβραδύνεις την συναισθηματική ένταση και να χτίζεις σταδιακά εσωτερική ασφάλεια.

Αποφευκτικό στυλ

Απολαμβάνεις τα πρώτα στάδια του έρωτα μέχρι να αυξηθούν τα συναισθηματικά «στοιχήματα». Μόλις ο δεσμός αρχίζει να γίνεται πιο στενός, απομακρύνεσαι. Μπορεί να γίνεις απόμακρος/η, επικριτικός/ή ή να εστιάσεις στα ελαττώματα του/της συντρόφου σου. Προστατεύεις τον εαυτό σου υποτιμώντας τα συναισθήματά σου και δημιουργώντας απόσταση.

Ωστόσο, αυτό το στυλ δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζεσαι. Σημαίνει ότι δεν νιώθεις αρκετά ασφαλής για να πλησιάσεις. Όσο πιο πολύ νοιάζεσαι για κάποιον/α, τόσο περισσότερο φοβάσαι να χάσεις τον έλεγχο, οπότε επιλέγεις την αυτοπροστασία. Πείθεις τον εαυτό σου ότι δεν χρειάζεσαι τελικά κανέναν.

Για να ξεπεράσεις την επιφανειακή οικειότητα, θα πρέπει να προσπαθήσεις να αμφισβητήσεις την δυσφορία που προκύπτει απέναντι στην ευαλωτότητα. Αυτό σημαίνει να παραμένεις παρών όταν είναι πιο εύκολο να αποσυρθείς.

Φοβικό στυλ

Αυτό το στυλ είναι το πιο σύνθετο. Το άτομο επιθυμεί βαθιά σύνδεση αλλά τη φοβάται, και ίσως να μη θεωρεί τον εαυτό του άξιο αγάπης. Τη μια στιγμή μπορεί να είναι πλήρως μέσα στη σχέση και την επόμενη να απομακρύνεται.

Αυτό το μοτίβο συνήθως προέρχεται από ανεπίλυτα τραύματα ή ασυνεπή φροντίδα στην παιδική ηλικία. Αντί να νιώθει κανείς χαρά, η φάση του μήνα του μέλιτος γίνεται πεδίο μάχης γεμάτο αντικρουόμενα μηνύματα και συναισθηματικές αναδρομές. Η αγάπη όμως δεν είναι απαραίτητα ταυτόχρονα αναγκαία και επικίνδυνη…

Από τον μήνα του μέλιτος και ύστερα- Πώς χτίζουμε κάτι αληθινό;

Πάρε χρόνο να σκεφτείς πώς αντιδράς στις σχέσεις. Κλείνεσαι στον εαυτό σου; Πιέζεις; Αποφεύγεις τις συγκρούσεις; Αναγνώρισε το στυλ σου και χρησιμοποίησε αυτή τη γνώση σαν οδηγό, όχι σαν ταμπέλα.  Οι πληγές της προσκόλλησης ενεργοποιούν φυσικές αντιδράσεις. Μάθε να ηρεμείς το νευρικό σου σύστημα με βαθιές αναπνοές, επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε άλλη τεχνική σε βοηθά. Προσπάθησε να λες αυτό που νιώθεις απευθείας αλλά ήρεμα, μακριά από κατηγορίες ή, στο άλλο άκρο, την απόλυτη σιωπή.

Θυμήσου, το στυλ προσκόλλησής σου έχει σημασία, αλλά το ίδιο και το άτομο με το οποίο επιλέγεις να βγαίνεις. Αν το ταίρι σου δεν συζητά καθόλου οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε δύσκολα βρίσκονται λύσεις.   δεν μπορούν να αντέξουν την δυσφορία, να συζητήσουν προβλήματα ή να βρουν μέση λύση μαζί σου, η σχέση θα δυσκολευτεί. Επίλεξε κάποιον που μπορεί να είναι παρών μαζί σου, όχι να τρέχει μακριά από τη σύνδεση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φάση του μήνα του μέλιτος είναι «εύκολη». Ύστερα, το ζευγάρι δοκιμάζεται.

Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, βάλε όρια, παρέμεινε συναισθηματικά ανοιχτός/ή, συμβουλεύσου έναν θεραπευτή. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος/α, κανείς άλλωστε δεν είναι. Το σημαντικό είναι όλοι μας να προσπαθούμε για το καλύτερο κάθε φορά, ξεπερνώντας τα αρχικά ενστικτά μας που μπορεί να στέκονται εμπόδιο.