Μια νέα έρευνα από το University College London (UCL) ρίχνει φως στο πώς μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, μια ημέρα της εβδομάδας και ακόμη και μια εποχή του χρόνου επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και την ευτυχία μας.

Η «ένεση» ευτυχίας του πρωινού: Γιατί νιώθουμε καλύτερα νωρίς μέσα στην ημέρα;

Σύμφωνα αυτή τη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Mental Health και παρακολούθησε σχεδόν 50.000 ενήλικες για δύο χρόνια, οι άνθρωποι νιώθουν πιο ευτυχισμένοι, λιγότερο αγχωμένοι και πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους τις πρωινές ώρες, συγκεκριμένα μεταξύ 6 π.μ. και 9 π.μ. Πριν δηλαδή οι περισσότεροι μας βυθιστούμε στην καθημερινή πίεση και δουλειά, ενώ πολλοί εξακολουθούν να κοιμούνται τις ώρες εκείνες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί εξηγούν ότι η ήσυχη και γαλήνια αρχή της μέρας επιτρέπει στο μυαλό μας να ξεκουραστεί και να καθαρίσει. Ο φυσικός μας βιορυθμός κορυφώνεται σε θετικά συναισθήματα νωρίς το πρωί, καθιστώντας αυτή την ώρα ιδανική για να ασχοληθούμε με σημαντικές εργασίες ή απλά να απολαύσουμε λίγη ηρεμία.

Η πτώση της ευτυχίας τα μεσάνυχτα

Αντίθετα, η μελέτη έδειξε ότι τα συναισθήματα λύπης, άγχους και δυσαρέσκειας αυξάνονται όσο περνά η μέρα, φτάνοντας στην κορύφωσή τους περίπου τα μεσάνυχτα. Τη νύχτα, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι νιώθουν πιο καταθλιπτικοί και λιγότερο γεμάτοι από νόημα και σκοπό.

Έτσι, οι ανησυχίες και οι δυσάρεστες σκέψεις που έρχονται το βράδυ δεν είναι τυχαίες, αλλά είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένες. Αυτό σημαίνει ότι αν δυσκολεύεστε με αρνητικές σκέψεις τη νύχτα, είναι κάτι φυσιολογικό και ίσως δείχνει ότι πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο και στην φροντίδα του εαυτού σας εκείνες τις ώρες.

Mood swings μέσα στην εβδομάδα

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι υπάρχει μια κόπωση στα μέσα της εβδομάδας: το άγχος και η κατάθλιψη φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα Τρίτη και Τετάρτη, τις μέρες που πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε περισσότερο.

Τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζουν περισσότερες διακυμάνσεις στη διάθεση, με την ευτυχία και την ικανοποίηση από τη ζωή να ποικίλλουν αρκετά το Σάββατο και την Κυριακή.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι πιο ευτυχισμένες μέρες είναι η Δευτέρα και η Παρασκευή. Η αίσθηση της «νέας αρχής» τη Δευτέρα και η χαρά της «προσεχούς ξεκούρασης» την Παρασκευή φαίνεται να ανεβάζουν τη διάθεσή μας περισσότερο από το ίδιο το Σαββατοκύριακο.

Οι εποχές παίζουν ρόλο: Χειμωνιάτικη μελαγχολία vs Καλοκαιρινή ευτυχία

Τέλος, οι εποχιακές αλλαγές επηρεάζουν την ψυχική μας διάθεση. Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι νιώθουν λιγότερο χαρούμενοι τον χειμώνα, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής ή «χειμωνιάτικης μελαγχολίας». Αντίθετα, αισθάνονται καλύτερα το καλοκαίρι, με την άνοιξη να έρχεται δεύτερη σε θετικά συναισθήματα.

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει αυτή η γνώση για την ευτυχία;

Τώρα που ξέρετε πότε και πώς η διάθεσή σας επηρεάζεται από τον χρόνο και τις εποχές, ίσως μπορέσετε να κάνετε έναν καλύτερο προγραμματισμό με στόχο την ψυχική σας ευεξία. Για παράδειγμα, αν νιώθετε πιο πεσμένοι ή αγχωμένοι στα μέσα της εβδομάδας, μπορείτε να προγραμματίσεις εκείνες τις μέρες μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει. Ενώ το πρωί είναι η πιο ευνοϊκή στιγμή για να πάρετε σημαντικές αποφάσεις ή να ξεκινήσετε νέες συνήθειες, αφού τότε νιώθετε πιο θετικοί και ήρεμοι.

Και φυσικά, αν αιθάνεστε τις βραδινές ώρες άγχος ή λύπη, μην ξεχνάς ότι είναι κάτι που βιώνουν πολλοί.