Το mankeeping αφορά την ασυνήθιστη «δουλειά» που καλούνται να κάνουν οι γυναίκες, αναλαμβάνοντας τη συναισθηματική φροντίδα των αντρών.

Ο όρος δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και περιγράφει το συναισθηματικό βάρος που σηκώνουν οι γυναίκες στις σχέσεις. Μιλάμε για το άτυπο «επάγγελμα» της συντρόφου-ψυχολόγου: αυτή που ακούει, καταλαβαίνει, οργανώνει, στηρίζει και κρατά την ισορροπία.

Συγκεκριμένα, η μελέτη κάνει λόγο για «εργασία χωρίς αμοιβή», στην οποία οι γυναίκες επενδύουν ώρες κάθε εβδομάδα.

Όταν η σχέση θυμίζει… θεραπεία

Οι γυναίκες δεν μπαίνουν πια τόσο εύκολα σε σχέσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center, μόλις το 38% των single γυναικών δηλώνει ότι αναζητά ενεργά σχέση, σε αντίθεση με το 61% των ανδρών. Και όχι επειδή δεν πιστεύουν στον έρωτα, αλλά επειδή κουράστηκαν να γίνονται «θεραπεύτριες με προνόμια».

Πώς προέκυψε το mankeeping;

Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που πηγάζει από τις παραδοσιακές αντιλήψεις που θέλουν τους άντρες να μην εκφράζονται συναισθηματικά, να μην «κλαίνε», να μην μιλούν για όσα τους βαραίνουν. Κι έτσι, όταν επιτέλους το κάνουν, το κάνουν μόνο προς τη σύντροφό τους.

Και κάπως έτσι, ολόκληρη η συναισθηματική τους ευθύνη μεταφέρεται στις γυναίκες. Το αποτέλεσμα; Σχέσεις που δεν στηρίζονται στην αμοιβαιότητα αλλά στην άνιση φροντίδα.

Οι γυναίκες περνούν και μόνες τους καλά

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Social Psychological and Personality Science, οι άγαμες γυναίκες είναι, γενικά, πιο ικανοποιημένες από τη ζωή τους, σε σχέση με τους άγαμους άνδρες.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανέλυσαν δεδομένα από 6.000 singles και παρατήρησαν ότι οι γυναίκες έτειναν να είναι πιο ευτυχισμένες όταν ήταν μόνες τους, είχαν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στα ενδιαφέροντά τους και ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητούν σύντροφο, σε σύγκριση με τους άνδρες συμμετέχοντες.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν υποστηρικτικές πλατωνικές σχέσεις στις οποίες μπορούν να βασιστούν.

Άλλωστε, το να είσαι single δεν σημαίνει απαραίτητα πως είσαι μοναχικός/η ή μόνος/η. Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, χωρίς περισπασμούς.

«Σε κάθε ερώτηση, οι γυναίκες απάντησαν ότι είναι πιο ευχαριστημένες από τη ζωή τους σε σύγκριση με τους άνδρες», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.