Το οικονομικό άγχος «τριβελίζει» το μυαλό μας όλη μέρα. Η Μέγκαν ΜακΚόι, θεραπεύτρια με εξειδίκευση στην οικονομική συμπεριφορά και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, εξηγεί ότι δεν είναι απαραίτητα επειδή τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα, αλλά γιατί νιώθουμε ότι δεν κάνουμε αρκετά για τον εαυτό μας, για το μέλλον μας ή συγκριτικά με τους άλλους. Η λύση; Ένα μικρό, εβδομαδιαίο τελετουργικό που ονομάζει «worry time».

Τι ακριβώς είναι το worry time

Πρόκειται για μια συνειδητή πρακτική: κάθε εβδομάδα, αφιέρωσε 15-20 λεπτά μόνο για τις οικονομικές σου ανησυχίες. Ούτε παραπάνω, ούτε λιγότερο. Όχι ανάμεσα στις δουλειές ή την ώρα που πέφτεις για ύπνο, αλλά σε καθορισμένο χρόνο και χώρο.

Γράψε όλα όσα σε αγχώνουν

Από συγκεκριμένα νούμερα («Δεν ξέρω πώς θα πληρώσω τις σπουδές του παιδιού») μέχρι πιο συναισθηματικά θέματα («Όλοι στο Instagram φαίνεται να ταξιδεύουν περισσότερο από μένα»).

Χώρισέ τα σε δύο κατηγορίες:

  1. Όσα μπορείς να ελέγξεις
  2. Όσα δεν μπορείς

Αυτή η απλή ταξινόμηση μετατρέπει την αόριστη ανησυχία σε δύο σαφή μονοπάτια: δράση και αποδοχή.

Τι να κάνεις με αυτά που μπορείς να ελέγξεις

Για τις αγωνίες που έχεις τη δύναμη να αλλάξεις, εστίασε σε μικρά, σταθερά βήματα. Μπορεί να είναι η δημιουργία ενός λογαριασμού αποταμίευσης για διακοπές ή η τακτική κατάθεση σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για το παιδί σου.

Αν μάλιστα ονομάσεις τον λογαριασμό αποταμίευσης με βάση τον στόχο (π.χ. «Καλοκαιρινές διακοπές» ή «Σπουδές»), είναι πιο πιθανό να μείνεις συνεπής. Όπως λέει η ΜακΚόι, «ο στόχος αποκτά συναισθηματικό βάρος και το χρήμα δύσκολα ξοδεύεται σε κάτι ασήμαντο».

Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα μόνη/ος σου. Ζήτα βοήθεια, αν τη χρειάζεσαι. Ένας οικονομικός σύμβουλος ή ακόμη και τα προγράμματα υποστήριξης εργαζομένων σε κάποιες εταιρείες μπορούν να σε καθοδηγήσουν.

Τι να κάνεις με όσα δεν μπορείς να ελέγξεις

Εδώ είναι που χρειάζεται κατανόηση και επαναπροσδιορισμός. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον του χρηματιστηρίου, τις αλλαγές στη φορολογία ή πόσα βγάζουν οι φίλοι σου.

Αντί να συγκρίνεσαι με τους άλλους, ρώτησε τον εαυτό σου:

  • Έχεις επιλογές;

  • Οι αγορές σου ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σου;

  • Είσαι προσεκτική/ός και σκόπιμη/ος με το πώς ξοδεύεις;

Αν απαντήσεις «ναι» σε όλα αυτά, πιθανότατα τα πας πολύ καλύτερα απ’ όσο νομίζεις.

Γιατί αυτό το 15λεπτο έχει σημασία

Σκοπός του  δεν είναι να διώξεις το άγχος, αλλά να το κάνεις πιο διαχειρίσιμο. Όταν το στρες μπει σε πρόγραμμα, παύει να καταλαμβάνει όλη τη μέρα και το μυαλό σου. Αρχίζεις να βλέπεις τα οικονομικά σου πιο καθαρά, χωρίς υπερβολές ή συγκρίσεις, με περισσότερη συμπόνια και λιγότερη ενοχή.