Αυθεντική κερκυραϊκή παστιτσάδα με κόκορα
Η παστιτσάδα είναι παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας, που πρωταγωνιστεί στα τραπέζια τον Δεκαπενταύγουστο. Γίνεται με κόκορα, αλλά και μοσχάρι.

Υλικά
- 1 κόκορας γύρω στα 2 κιλά, σε μερίδες
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- ¼ φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
-
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Σε πλατιά κατσαρόλα ροδίζουμε τα πλυμένα και επιμελώς στεγνωμένα κομμάτια του κόκορα από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Βήμα 2ο
Προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα τα κρεμμύδια, χαμηλώνοντας τη φωτιά και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το ξίδι λίγο-λίγο (μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε πάλι μέχρι να εξαντλήσουμε την ποσότητα ¼ του φλιτζανιού.) Προσθέτουμε το σπετσερικό και τη δάφνη και ανακατεύουμε για 1′.
Βήμα 3ο
Ξαναβάζουμε τα ροδισμένα κομμάτια του κόκορα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει να ψήνουμε τον κόκορα με τα κόκαλά του. Εναλλακτικά, όμως, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να μας φιλετάρει έναν μεγάλο κόκορα και τα κόκαλα να τα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε έναν ζωμό, προσθέτοντας στο νερό δάφνη, θυμάρι, σκόρδο και κρεμμύδι.
Βήμα 4ο
Τον ζωμό αυτόν προσθέτουμε αντί για νερό στην κατσαρόλα με τον κόκορα. Μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε την ντομάτα και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει πηχτή και σκούρα κόκκινη σάλτσα (60′ περίπου και αν ο κόκορας είναι ελευθέρας βοσκής άλλα 30′). Σερβίρουμε με χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο ή με ριγκατόνι και τριμμένο τυρί.