Το μάνγκο και η παπάγια, δύο από τα πιο αγαπημένα τροπικά φρούτα, δεν ξεχωρίζουν μόνο για τη γεύση και το έντονο χρώμα τους, αλλά και για την εντυπωσιακή τους διατροφική αξία.

Αν όμως πρέπει να διαλέξετε μόνο ένα – ποιο είναι το καλύτερο για τον οργανισμό σας; Έρευνες και ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις!

Οι φυτικές ίνες που προστατεύουν το έντερό σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μάνγκο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτές οι ίνες σχηματίζουν ένα φυσικό τζελ στο έντερο, βοηθώντας στην αποβολή της χοληστερόλης και στην καλύτερη πέψη.

Η παπάγια, από την άλλη, περιέχει επίσης διαλυτές ίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά και βήτα-καροτίνη, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition επιβεβαιώνει ότι οι διαλυτές ίνες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και βελτιωμένη γλυκαιμική ρύθμιση.

Ζάχαρη και υδατάνθρακες

Έρευνα στο περιοδικό Nutrition & Metabolism αναφέρει πως η μείωση της κατανάλωσης φυσικών σακχάρων σε ορισμένα άτομα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη διαχείριση του βάρους. Αν παρακολουθείτε και εσείς την πρόσληψη υδατανθράκων ή φυσικής ζάχαρης, η παπάγια είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή. Πιο συγκεκριμένα:

Το μάνγκο έχει 25 γρ. υδατάνθρακες (22 γρ. ζάχαρη)

Η παπάγια έχει 16 γρ. υδατάνθρακες (11 γρ. ζάχαρη)

Βιταμίνη C: Η παπάγια σας καλύπτει πλήρως

Η παπάγια είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C:

Μάνγκο: 60 mg, σχεδόν το 70% από ό,τι χρειαζόμαστε κάθε μέρα.

Παπάγια: 88 mg, δηλαδή πάνω από το 100% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε ημερησίως.

Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό, δρα ως αντιοξειδωτικό και βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου.

Extra bonus: Βήτα-Καροτίνη vs Λυκοπένιο

Μάνγκο: Πλούσιο σε βήτα-καροτίνη (1.060 mcg/φλιτζάνι), η οποία προάγει την υγεία των ματιών και του δέρματος.

Παπάγια: Περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες και καρδιοπροστατευτική δράση.

Σύμφωνα με έρευνα του American Journal of Clinical Nutrition, το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Μαγνήσιο και κάλιο: Ποιο κερδίζει τη μάχη του ύπνου;

Και τα δύο φρούτα περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθά στην υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της πίεσης.

Η παπάγια όμως περιέχει διπλάσιο μαγνήσιο από το μάνγκο, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία των μυών και στην ποιότητα του ύπνου.

Ένα πλεονέκτημα για το μάνγκο

Το μάνγκο δεν έχει σπόρους στο κέντρο όπως η παπάγια – κάτι που το κάνει πιο εύκολο στο καθάρισμα και την κατανάλωση.

Τελικά ποιο είναι καλύτερο;

  • Αν προσέχετε θερμίδες, ζάχαρη ή υδατάνθρακες: Παπάγια
  • Αν θέλετε περισσότερη βήτα-καροτίνη: Μάνγκο
  • Αν ψάχνετε για extra βιταμίνη C, μαγνήσιο και λυκοπένιο: Παπάγια
  • Αν αναζητάτε περισσότερη ευκολία στο καθάρισμα και στην κατανάλωση ενός φρούτου: Μάνγκο

Η μάχη είναι ισόπαλη. Στην πραγματικότητα, και τα δύο φρούτα είναι υπερτροφές. Ο καλύτερος τρόπος να πάρετε όλα τα οφέλη είναι να τα εντάξετε και τα δύο στη διατροφή σας – σε διαφορετικές στιγμές ή συνδυασμένα! Άλλωστε, η ποικιλία παραμένει το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή.

Ιδέες για να τα εντάξετε στο διατροφολόγιο σας:

  • Smoothie με μάνγκο, γιαούρτι και λίγο κουρκουμά
  • Σαλάτα με παπάγια, αγγούρι και lime
  • Chia pudding με μάνγκο και καρύδα
  • Σάλτσα παπάγιας με τσίλι για ψητό κοτόπουλο