Μπισκότα παρμεζάνας
Αλμυρό και γλυκό «παντρεύονται» με μοναδικό τρόπο, σε αυτά τα τυρένια μπισκότα που θα γίνουν τα αγαπημένα σας.
Υλικά
-
100gr κρύα μαργαρίνη, κομμένη σε κομμάτια
-
100gr απλό αλεύρι, συν λίγο επιπλέον για άπλωμα
-
μια πρέζα αλάτι
-
μια πρέζα καγιέν
-
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
-
50gr τριμμένη γκούντα λάιτ
-
50gr τριμμένη παρμεζάνα ή παρόμοιο σκληρό τυρί κατάλληλο για χορτοφάγους, συν λίγο επιπλέον
-
1 αυγό, χτυπημένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βάλτε τη μαργαρίνη και το αλεύρι σε ένα μούλτι μαζί με το αλάτι, την καγιέν, τη μουστάρδα σε σκόνη και τα τυριά. Χτυπήστε τα όλα μαζί στην αρχή και έπειτα χρησιμοποιήστε σύντομα, κοφτά πατήματα μέχρι να δείτε το μείγμα να αρχίζει να ενώνεται. Στο τέλος θα δέσει χωρίς να χρειαστεί αυγό ή νερό. Τυλίξτε το σε μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Βήμα 2ο
Αλευρώστε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε απαλά τη ζύμη σε πάχος περίπου μισού εκατοστού. Κόψτε τα μπισκότα στο μέγεθος και σχήμα που θέλετε -από 3 έως 5 εκ., ανάλογα με την περίσταση. Τοποθετήστε τα σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας περίπου 2 εκ. απόσταση μεταξύ τους - ίσως χρειαστούν δύο δόσεις ψησίματος για να χρησιμοποιήσετε όλο το μείγμα.
Βήμα 3ο
Αλείψτε προσεκτικά την επιφάνεια κάθε μπισκότου με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Ψήστε για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα υπέροχο χρυσοκάστανο χρώμα, η φοβερή μυρωδιά θα σας ενημερώσει επίσης ότι είναι έτοιμα!
Βήμα 4ο
Σηκώστε προσεκτικά τα μπισκότα από το ταψί με μια σπάτουλα και τοποθετήστε τα σε σχάρα να κρυώσουν.