Χριστουγεννιάτικο γλυκό με πορτοκάλι
Με τη φρεσκάδα και το άρωμα του πορτοκαλιού να κυριαρχούν, αυτό είναι το τέλειο γλυκό για γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Υλικά
- Για το χτυπητό παντεσπάνι
- 3 αυγά
- 85 γρ. ζάχαρη άχνη
- 85 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Για την κρέμα
- 400 ml γάλα
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 4 κρόκους αυγών
- 2½ κ.σ. κορνφλάουρ
- 2½ κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 2-3 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού
- Για τις φέτες πορτοκαλιών
- 4 πορτοκάλια
- 2 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού
- Για τη συναρμολόγηση
- 2-3 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού
- 3-4 κ.σ. μαρμελάδα
- 400 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. φρυγανισμένα φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Λαδώστε και στρώστε με αντικολλητικό χαρτί μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 23 εκ.
Βήμα 2ο
Για το παντεσπάνι: Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν πολύ ανοιχτόχρωμα και αφράτα. Κοσκινίστε το αλεύρι και ενσωματώστε το απαλά, για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας και ελαφρότητα. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσοκαφέ χρώμα. Αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει σε σχάρα.
Βήμα 3ο
Για την κρέμα: Βάλτε το γάλα και την κρέμα σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεστάνετε μέχρι να φτάσει σχεδόν σε βρασμό, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρετε από τη φωτιά. Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ, χτυπήστε τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη σε μια λεία πάστα, και προσθέστε σιγά-σιγά το ζεστό μείγμα γάλακτος και κρέμας, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Βήμα 4ο
Επιστρέψτε το μείγμα σε καθαρή κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να δέσει αρκετά ώστε να καλύπτει την πίσω όψη ενός ξύλινου κουταλιού (όταν είναι έτοιμη, θα μπορείτε να χαράξετε μια γραμμή με το δάχτυλο και αυτή να παραμείνει). Προσέξτε να μην βράσει η κρέμα, γιατί μπορεί να κόψει. Ανακατέψτε το λικέρ και μεταφέρετε την κρέμα σε καθαρό μπολ για να κρυώσει εντελώς. Τοποθετήστε ένα κομμάτι βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί ή μεμβράνη πάνω στην επιφάνεια για να μην σχηματιστεί κρούστα.
Βήμα 5ο
Για τα πορτοκάλια. Αφαιρέστε τη φλούδα και το άσπρο μέρος με ένα κοφτερό μαχαίρι, ακολουθώντας το σχήμα του φρούτου. Κόψτε κάθε πορτοκάλι οριζόντια σε φέτες. Μεταφέρετε σε μπολ μαζί με όλο τον χυμό από την κοπή και ραντίστε με λίγο λικέρ πορτοκαλιού.
Βήμα 6ο
Συναρμολόγηση: Κόψτε το παντεσπάνι σε μακριές λωρίδες και τοποθετήστε το στον πάτο ενός μεγάλου γυάλινου μπολ. Περιχύστε με λικέρ και απλώστε μαρμελάδα. Τακτοποιήστε τις φέτες πορτοκαλιού γύρω από το μπολ όρθιες, ώστε να φαίνονται μέσα από τα τοιχώματα. Τοποθετήστε πάνω στο παντεσπάνι τις υπόλοιπες φέτες πορτοκαλιού και γεμίστε με την παχιά, κρύα κρέμα.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη και να σχηματίζονται μαλακές κορυφές όταν αφαιρείται το σύρμα. Απλώστε την πάνω από την κρέμα και προαιρετικά ολοκληρώστε με πασπάλισμα από φιλέ αμυγδάλου.