Τα τελευταία χρόνια η βρώμη έχει γίνει ιδιαίτερα διάσημη και όχι άδικα, αφού είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Το βασικό διατροφικό χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες.

Πέρα από το να ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, δεσμεύοντας μεγάλο μέρος της χοληστερόλης, οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές και για τη σιλουέτα μας. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα προγράμματα διατροφής περιλαμβάνουν φυτικές ίνες τόσο στο πρωινό όσο και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Οι φυτικές ίνες είναι άπεπτες ουσίες, δηλαδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τις χωνέψει και έτσι μας χορταίνουν περισσότερο. Συγκεκριμένα, απορροφούν νερό, φουσκώνουν, αυξάνοντας κατά πολύ τον όγκο τους, και ως αποτέλεσμα μένουν περισσότερο χρόνο στο έντερό μας και κατ’ επέκταση μας χορταίνουν περισσότερο από τις εύπεπτες τροφές. Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται πολύ το σάκχαρό μας όταν τις συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματά μας, αλλά και να μειώνονται οι… λιγούρες μας.

Μάλιστα, η βρώμη είναι πλούσια και σε πρωτεΐνες, ένα μακροθρεπτικό συστατικό που έχει συνδεθεί με την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το αίσθημα κορεσμού και την αποκατάσταση των μυών. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η βρώμη δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας.

Δείτε 6 υπέροχοι τρόπους να μαγειρέψετε τη βρώμη: