Όλοι χρειαζόμαστε ύπνο, αλλά είτε οι πολλές είτε ιδιαίτερα λίγες ώρες ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στην γνωστική εξασθένιση, αποδυναμώνοντας την λειτουργικότητα του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι λίγες ώρες ύπνου ορίστηκαν στις τέσσερις ή και λιγότερο ανά νύχτα ενώ οι πάρα πολλές θεωρήθηκαν οι δέκα ή και παραπάνω ώρες.

Ο ύπνος «κρύβεται» πίσω από την συνολική ευημερία

Ο ιδανικός αριθμός ωρών; Επτά ώρες την νύχτα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, ο ύπνος είναι απαραίτητος επειδή επιτρέπει στο σώμα και το μυαλό σας να επαναφορτίζεται. Ο σωστός ύπνος σας βοηθά επίσης να παραμείνετε υγιείς και να αποτρέψετε ασθένειες, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σας.

Χωρίς αρκετό ύπνο, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, μειώνοντας τη συγκέντρωση, την καθαρή σκέψη αλλά και τις διαδικασίες της λειτουργικής μνήμης.

«Ωστόσο, οι μηχανισμοί πίσω από αυτές τις συσχετίσεις παραμένουν ασαφείς. Είναι πιθανό η φλεγμονή να σχετίζεται με τον υπερβολικό ύπνο» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης Yanjun Ma, από το Clinical Research Institute του Πανεπιστημίου Peking.

Η ισορροπία είναι προσωπική

Κάθε άτομο έχει πιθανώς κάποια βέλτιστη ισορροπία μεταξύ του ύπνου και της κάθαρσης του αμυλοειδούς, το οποίο αν τελικά «πειράξουμε», τότε τα οφέλη μπορεί να μετατραπούν σε.. μειονεκτήματα.

Για τη μελέτη, η ομάδα της Yanjun Ma, συνέλεξε δεδομένα από περισσότερους από 20.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν είτε στο English Longitudinal Study of Aging είτε στο China Health and Retirement Longitudinal Study.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις συνήθειες ύπνου τους και έλαβαν τεστ γνώσης.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, οι γνωστικές βαθμολογίες μειώθηκαν ταχύτερα μεταξύ ατόμων με τέσσερις ώρες ή λιγότερες και 10 ώρες ή περισσότερες ώρες ύπνου ανά διανυκτέρευση από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες τη νύχτα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Συμβουλές για όνειρα γλυκά

Το National Sleep Foundation συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ. Για να κοιμηθείτε καλά, δοκιμάστε να:

  • Ξαπλώστε κάθε μέρα την ίδια ώρα για να κοιμηθείτε και τηρήστε την και το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να μην διαταραχθεί ο κύκλος του ύπνου.
  • Κρατήστε τον χώρο σας σκοτεινό και δροσερό.
  • Κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το tablet και αφήστε το κινητό εκτός δωματίου ή στην άκρη.
  • Μην καταναλώνετε καφεΐνη, αλκοόλ ή μεγάλα γεύματα τις ώρες πριν τον ύπνο.
  • Γυμναστείτε κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να εκτονώσετε την ένταση για να κοιμηθείτε καλύτερα.