Η κολπική μαρμαρυγή, γνωστή και ως «σιωπηλός δολοφόνος» για την καρδιά, θεωρείτο ότι επηρεάζει περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων. Αλλά πρόσφατα, Δανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο κίνδυνος έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν τα αρχεία υγείας για περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Δανούς ηλικίας 45 ετών και άνω που δεν είχαν ιστορικό της πάθησης. Ύστερα από παρακολούθηση 23 ετών, πάνω από 360.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «The BMJ», ο συνολικός κίνδυνος υπολογίστηκε στο 31% μεταξύ 2011 και 2022, αυξημένος κατά 7 μονάδες σε σύγκριση με τη δεκαετία 2000-2010 που ήταν στο 24%. Επιπλέον, οι επιστήμονες επεσήμαναν πως ο κίνδυνος φάνηκε να είναι ελαφρώς πιο αυξημένος για τους άνδρες.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Πρόκειται για μια αρρυθμία- διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, ο οποίος σύμφωνα με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας), μπορεί να φτάσει πολύ περισσότερους από 100 παλμούς το λεπτό, προκαλώντας προβλήματα όπως ζάλη, δύσπνοια και κόπωση.

Η πάθηση είναι πιο συχνή σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας. Μεταξύ άλλων παραγόντων κινδύνου είναι και ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα και ο υπερθυρεοειδισμός. Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αποτελούν επίσης παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως και το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης στην οποία συμμετείχαν 400.493 ενήλικες ηλικίας 40-69 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, η ομάδα που εκτέθηκε στο παθητικό κάπνισμα είχε 6% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιστατικού κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με την ομάδα που δεν εκτέθηκε.

Μάλιστα, εκτός από τους κλειστούς χώρους, ο κίνδυνος αυξήθηκε και στους εξωτερικούς. Επιπλέον, κάθε αύξηση της διάρκειας του εβδομαδιαίου παθητικού καπνίσματος συνδεόταν με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Για παράδειγμα 7,8 ώρες παθητικού καπνίσματος την εβδομάδα σχετίζονταν με 11% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με το μηδενικό παθητικό κάπνισμα.

Πιθανές επιπλοκές

Οι επιπλοκές της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακή προσβολή, αν και ο συνολικός κίνδυνος θνησιμότητας έχει μειωθεί με την πάροδο των χρόνων, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν η πιο συχνή επιπλοκή της πάθησης, με κίνδυνο θνησιμότητας 41% κατά τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει

Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη μέχρι την εμφάνιση μίας σοβαρής επιπλοκής, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακριβώς γι’ αυτό, η έγκαιρη διάγνωσή της είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική προστασία των ασθενών.

Για να διαγνωστεί η κολπική μαρμαρυγή απαιτείται κλινική εξέταση από τον καρδιολόγο σας. Εκείνος μπορεί να σας ενημερώσει για όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, σχεδιάζοντας  ένα εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης.